16:35 06.12.2021

Міжпарламентська асамблея України, Литви та Польщі стурбована концентрацією збройних сил РФ уздовж кордонів України - підсумковий документ

2 хв читати
Міжпарламентська асамблея України, Литви та Польщі стурбована концентрацією збройних сил РФ уздовж кордонів України - підсумковий документ

Міжпарламентська асамблея Верховної Ради, Сейму Литви, Сейму та Сенату Польщі стурбована концентрацією збройних сил Російської Федерації вздовж кордонів України та заявляє, що Росія нестиме повну відповідальність за можливу ескалацію конфлікту.

"Міжпарламентська асамблея Верховної Ради, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща... зі стурбованістю спостерігає за концентрацією збройних сил Російської Федерації вздовж кордонів України, що суперечить принципу утримання від погрози чи застосування сили в міжнародних відносинах, якого Росія зобов'язалася дотримуватися відповідно до міжнародних договорів... Визнає Росію стороною, що нестиме повну відповідальність за можливу ескалацію конфлікту у випадку, якщо вона не відмовиться від своїх агресивних дій", - йдеться в підсумковому документі XI Міжпарламентської асамблеї, підписаному головами парламентів України, Польщі та Литви у понеділок у Варшаві.

Документ оприлюднено на сайті українського парламенту. У ньому підписанти закликають міжнародну спільноту посилити обмежувальні заходи та санкції проти РФ до повного відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів та вимагають від Росії припинити військову агресію проти України, зупинити нарощення військового потенціалу на окупованих територіях і на кордонах з Україною, повернути тимчасово окуповані території.

Учасники Міжпарламентської асамблеї також закликали Росію припинити мілітаризацію Чорноморського регіону та незаконне обмеження свободи судноплавства.

У документі також засуджується використання незаконної міграції як інструменту для створення штучної міграційної кризи на польсько-білоруському і литовсько-білоруському кордонах. Учасники асамблеї закликають владу Білорусі негайно припинити ескалацію на кордоні та зупинити потік нелегальної міграції через свою територію до сусідніх країн.

Міжпарламентська асамблея висловилася за ініціювання міжнародного судового процесу "для засудження Олександра Лукашенка і членів його режиму за злочини, вчинені ними особисто проти народу Білорусі в масових масштабах", і запропонувала розглянути питання про передачу справи Білорусі в Міжнародний суд на підставі порушень режимом Лукашенка Чиказької конвенції, Монреальської конвенції та Конвенції ООН проти тортур.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА