11:05 07.12.2021

Росія не має і не матиме права вето на вступ України до НАТО – Порошенко

2 хв читати
Росія не має і не матиме права вето на вступ України до НАТО – Порошенко

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" та народний депутат від однойменної фракції Петро Порошенко назвав ключові позиції України напередодні переговорів президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена із президентом Росії Володимиром Путіним.

Як повідомляє прес-служба "Євросолідарності", Порошенко вважає, що президент США Джо Байден – відданий свободі й демократії, дуже компетентна і професійна людина, яка дуже любить Україну та дуже добре знається на українських питаннях.

"І в цих умовах, безумовно, позиція, яку, я сподіваюся, буде висловлено під час цієї розмови, є дуже важлива для України… Пункт номер один. Те, за що ми трималися п’ять років мого президентства – нічого про Україну без України", - зазначив нардеп.

Він заявив, що дуже важливо, щоб і європейські, і американські союзники, і до та після розмови чітко координували свої дії з українською владою, українською державою, українським народом.

"Друга позиція. Росія не має і не буде мати право вето на вступ України до НАТО, на розширення НАТО на схід. Більше того, це питання не є питанням, яке важливе для самої України. Це точно тест – чи існує НАТО сьогодні, чи ні. Бо якщо Путін отримає можливість диктувати НАТО волю, висувати НАТО ультиматуми, тоді немає ніякого сенсу в існуванні НАТО. Я дуже тішуся, що Путін отримав дуже потужну і залізну відповідь в тому сенсі, що ніяких ультиматумів Росія НАТО висувати не буде", - наголосив Порошенко.

За його словами, ініціатива Кремля та Путіна щодо так званої європейської зони безпеки може бути розглянута лише тоді, коли Росія повернеться до зони дії міжнародного права, з якої вона вийшла з першої години захоплення Криму та агресії проти нашої держави на Донбасі.

"Передумовою для будь-яких переговорів щодо зони безпеки є відновлення українського суверенітету і звільнення окупованих Криму і Донбасу, повернення їх до складу України", – уточнив лідер "Євросолідарності".

Він також наголосив на необхідності відновлення "нормандського формату", оскільки "наявність за спиною сильних союзників" в особі Німеччини та Франції зробить Україну та українську переговорну позицію "сильнішою".

"Жодних тет-а-тетів, жодних "междусобойчиков", які є шкідливими і небезпечними для України", - зауважив п'ятий президент.

Порошенко додав, що Україна схвалила би призначення спеціального представника США для координації роботи в "нормандському форматі", а також назвав виконання Росією всіх пунктів Мінських домовленостей важливою умовою для ведення переговорів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА