13:33 07.12.2021

НАЗК закликає партію "Голос" утримуватися від спроб зірвати відновлення звітування партій

4 хв читати
НАЗК закликає партію "Голос" утримуватися від спроб зірвати відновлення звітування партій

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) застерігає політичну партію "Голос" від спроб зірвати відновлення звітування партій в Україні, йдеться у заяві НАЗК, оприлюдненій у вівторок у Telegram.

Зазначається, що напередодні НАЗК отримало звернення від народного депутата від фракції "Голос", у якому депутат свідчить про нібито наявність у голови НАЗК конфлікту інтересів у зв'язку з представленням у Верховній Раді правок президента України до законопроекту №5253-1, який покликаний відновити звітування партій. При цьому у зверненні не міститься пояснення, який саме особистий інтерес виник у цій ситуації, на думку партії.

"НАЗК проведе моніторинг щодо конфлікту інтересів відповідно до чинного законодавства. Зазначимо, що стаття 134 регламенту Верховної Ради прямо передбачає, що "розгляд пропозицій президента України розпочинається з доповіді цих пропозицій посадовою особою, визначеною президентом України". За практикою, яка склалася, такі пропозиції представляє керівник органу, що формує політику у відповідній сфері. В інших сферах такими органами є міністерства, у сфері запобігання корупції - НАЗК", - зазначив заступник голови агентства Роман Сухоставець.

Водночас у НАЗК уточнюють, що це звернення та відповідна публічна заява "Голосу" можуть свідчити про спробу фракції дискредитувати законопроект №5253-1 та зірвати відновлення звітування партій.

"Раніше НАЗК знайшло суттєві порушення у звіті "Голосу" та припинило його державне фінансування, як і у випадку двох інших парламентських партій. Отже, подання подальших звітів і їхня перевірка НАЗК можуть здаватися окремим членам фракції "Голос" ризикованими", - наголошують в агентстві.

Там уточнюють, що спростувати цю позицію партія може, подавши публічно доступний звіт.

"Про власні фінанси "Голос" не звітував перед громадянами з 23 жовтня 2020 року", - додають у НАЗК.

Як повідомлялося, 6 грудня політична партія "Голос" заявила про конфлікт інтересів у діях голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександра Новікова.

В оприлюдненій прес-службою політсили заяві наголошується, що Новіков за дорученням президента України на засіданні парламентського комітету з питань правової політики 25 листопада представляв пропозиції глави держави до закону "Про політичні партії в Україні" (щодо удосконалення правового регулювання фінансування діяльності політичних партій).

Водночас, посилаючись на положення частини другої статті 4 закону "Про запобігання корупції", у "Голосі" наголошують, що НАЗК є відповідальним перед Верховною Радою, підконтрольним їй та підзвітним Кабінету Міністрів. У партії також пояснили, що серед повноважень, зокрема, визначених у статті 12 закону "Про запобігання корупції", немає повноважень представляти та захищати пропозиції президента та бути доповідачем щодо них.

У зв'язку з цим "Голос" вимагає притягти Новікова до відповідальності за вчинення дій за умов реального конфлікту інтересів та ухилення від обов'язку врегулювати його.

НАЗК у 2020 році призупинило до усунення порушень фінансування низки парламентських політичних партій у зв'язку із зазначенням недостовірних відомостей у звітах. Зокрема, НАЗК встановило, що партія "Голос" оформила низку договорів із фізичними особами-підприємцями на суму приблизно 1,1 млн грн за послугами, виконання яких документально належним чином не підтверджено. Серед таких послуг - медійний моніторинг, пошук інформації, соціологічні дослідження.

11 листопада 2021 року партія "Голос" заявила, що НАЗК призупинило фінансування незаконно та ігнорує рішення судів.

"Голос" розцінює дії НАЗК, спрямовані на призупинення державного фінансування політсили, як політичний тиск на опозицію", - наголосили в партії.

Партія "Голос" звернулася з позовом до Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), який ухвалив відновити фінансування. Рішення було підтверджено апеляційним судом. Керуючись цим рішенням, НАЗК перерахувало партії відповідне державне фінансування.

Водночас НАЗК звернулося з касаційною скаргою до Верховного Суду для остаточного врегулювання ситуації, а також 29 вересня 2021 року подало клопотання про припинення дії рішення апеляційного суду.

"У клопотанні Агентство зазначило ризики, пов’язані з перерахуванням коштів політичній партії до остаточного рішення ВС. Зокрема про те, що закон прямо не передбачає механізму повернення цих коштів до державного бюджету у випадку ухвалення рішення на користь НАЗК", - зазначається в повідомленні.

19 листопада 2021 року НАЗК відновило державне фінансування політичної партії "Голос", призупинене на початку 2021 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА