12:14 13.12.2021

"Євросолідарність" і "Слуга народу" мають приблизно однакову підтримку в рейтингу партій на виборах до Ради

3 хв читати
"Євросолідарність" і "Слуга народу" мають приблизно однакову підтримку в рейтингу партій на виборах до Ради

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися в першій половині грудня, партію "Європейська солідарність" підтримали б 19,8% серед тих, хто планує голосувати та визначився зі своїм вибором, а "Слугу народу" - 18,4%, свідчить опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 3-11 грудня.

Згідно з даними дослідження, станом на початок грудня відносно найбільшу підтримку має "Євросолідарність", яку підтримали 13,7% серед усіх респондентів і 19,8% серед тих, хто планує голосувати та визначився зі своїм вибором, а також "Слуга народу", яку підтримують 12,7% серед усіх респондентів і 18,4% серед тих, хто визначився з вибором.

Зазначається, що різниця в підтримці політсил - у рамках статистичної похибки, тобто формально за результатами опитування ці партії з приблизно однаковою підтримкою "ділять" перше місце.

Далі йдуть партії "Батьківщина" (відповідно, 6,2% серед усіх респондентів і 9,1% серед тих, хто визначився з вибором) і "Опозиційна платформа - За життя" (6,2% і 9%).

За результатами опитування 5-відсотковий прохідний бар'єр також формально долають "Сила і честь" (4,8% і 7%), Радикальна партія (3,6% і 5,2%) і "Українська стратегія Гройсмана" (3,5% і 5,1%).

Формально трохи менше прохідного бар'єра мають, але наближені до нього "Розумна політика" (3,3% і 4,8%), "Наші" (3,1% і 4,4%) і "Партія Шарія" (2,8% і 4%. Решта партій мають нижчу підтримку.

Порівняно з груднем 2020 року рейтинг таких топ-партій, як "Європейська солідарність", "Слуга народу", "Батьківщина", "Сила і честь", "Українська стратегія Гройсмана", статистично значимо не змінився. Водночас найзначнішу динаміку демонструє рейтинг партії "ОПЗЖ", чия підтримка серед тих, хто визначився, знизилася з 17,4% до 9%. Також за рік знизилася підтримка партій "Голос" (з 3,5% до 1,7%) і "За майбутнє" (з 3,2% до 1,3%).

У дослідженні зазначається, що формально зросла підтримка тільки Радикальної партії - з 3,2% до 5,2%. При цьому слід мати на увазі, що в грудні 2020 року в списках не було партій "Наші" та "Розумна політика", тому для них неможливо оцінити динаміку за останній рік.

Всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус" проводилося методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (із випадковою генерацією телефонних номерів і подальшим статистичним зважуванням). Загалом опитано 2000 респондентів, котрі живуть у всіх регіонах України (окрім АР Крим).

Вибірка репрезентативна для дорослого населення (вік 18 років і старше) України. До вибірки не входять тимчасово не контрольовані владою України території - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% - для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА