08:47 16.12.2021

Лідери ЄС і країн-учасниць Східного партнерства підтвердили прихильність до подальшої співпраці, спрямованої на зближення ЄС з його сусідами

4 хв читати
Лідери ЄС і країн-учасниць Східного партнерства підтвердили прихильність до подальшої співпраці, спрямованої на зближення ЄС з його сусідами

Лідери Європейського Союзу та країн-учасниць Східного партнерства підтвердили свою прихильність до цієї політики ЄС, спрямованої на просування реформ та зміцнення стабільності.

Про це йдеться у спільній декларації "Відновлення, стійкість і реформи", схваленій за підсумками саміту Східного партнерства, який відбувся в середу в Брюсселі. Як відомо, учасниками Східного партнерства є Україна, Грузія, Молдова, Вірменія та Азербайджан. Білорусь свою участь призупинила.

"Ми зібралися разом, щоб підтвердити нашу тверду відданість нашому стратегічному, амбітному та далекоглядному Східному партнерству, яке, як і раніше, твердо засноване на спільних фундаментальних цінностях, взаємних інтересах та спільній відповідальності, інклюзивності, диференціації та взаємній відповідальності. Як особливий аспект Європейської політики сусідства наше партнерство дозволяє зблизити Європейський Союз та його східноєвропейських партнерів", - йдеться в декларації.

Лідери констатували, що це партнерство спрямоване на зміцнення стабільності, процвітання та взаємної співпраці, а також "на просуванні нашої прихильності до необхідних реформ та вирішенні глобальних і регіональних проблем, з якими ми стикаємося, на благо всіх наших громадян".

Лідери запевнили в тому, що сповнені рішучості і надалі зміцнювати демократію та верховенство права. "Захист прав людини та основних свобод, включно з правами осіб, що належать до меншин, побудова інклюзивних суспільств, просування гендерної рівності, а також повна повага до принципів і норм міжнародного права залишаються наріжними каменями нашого партнерства і лежать в основі нашої спільної роботи на всіх пріоритетних напрямах".

Лідери також підтвердили зобов'язання, взяті на попередніх зустрічах на найвищому рівні та в рамках двосторонніх угод, а також рішучість просувати їх уперед. "На цьому шляху наша амбітна програма реформ та розширення співпраці залишаються необхідною умовою для прогресу та підтримки підвищення добробуту та зміцнення миру, стабільності та стійкості в регіоні, особливо в контексті пандемії COVID-19. Наша співпраця та підтримка будуть, зокрема, спрямовані на досягнення ключових цілей глобальної політики, включно з Паризькою угодою про зміну клімату, Порядок денний ООН на період до 2030 року та її цілі у сфері сталого розвитку", - йдеться у документі.

Лідери зазначили, що "підвищення стійкості залишається головною політичною метою у рамках нашої програми "Відновлення, стійкість та реформи", побудованої навколо двох стовпів управління та інвестицій". "Ми вітаємо набір конкретних пріоритетів на період після 2020 року та особливо виділяємо акцент на створення конкретних вигод для людей. Новий порядок денний буде підкріплений регіональним економічним та інвестиційним планом на суму 2,3 мільярда євро з потенціалом для мобілізації до 17 мільярдів євро державних та приватних інвестицій для регіону", - сказано у декларації.

У документі деталізується, що цей багатогалузевий інвестиційний план спрямований на весь регіон Східного партнерства. "Визнаючи невирішені проблеми, ми наголошуємо, що стійкий прогрес реформ у країнах-партнерах та його моніторинг у тісній координації з країнами-членами ЄС, зокрема, у галузях спільних фундаментальних цінностей та управління, верховенства права, реформи сектору правосуддя, боротьби з корупцією залишаються ключовими факторами для досягнення цілей Східного партнерства та успішної реалізації його порядку денного, включно з економічним та інвестиційним планами, підтримка ЄС відображатиме його обумовленість та підхід, що ґрунтуватиметься на стимулах, та залежатиме від реалізації узгоджених реформ, що вплине на структурні реформи, особливо у сфері верховенства права, реформи правосуддя та боротьби з корупцією", - упевнені лідери ЄС.

Вони також вважають, що з метою підвищення стійкості увага буде зосереджена на зміцненні верховенства права, створенні ефективного, прозорого та підзвітного державного управління на всіх рівнях державного управління, боротьбі з шахрайством, корупцією та економічною злочинністю, боротьбі з організованою злочинністю та зміцненні безпеки, а також кібербезпеки, на стійкості, включно з кібер та гібридними загрозами. "Ми наголошуємо на важливості розширення, де це доречно, діалогу та співпраці в галузі безпеки в галузях спільної політики у сфері безпеки та оборони (CSDP), і вітаємо у зв'язку з цим цінний внесок партнерів у місії та операції ЄС, а також підтримку ЄС у рамках Європейського фонду миру", - йдеться у декларації.

Лідери також підтвердили важливість зміцнення стратегічної комунікації для підвищення стійкості задля боротьби з дезінформацією та маніпулюванням інформацією, і закликали до "сильніших і більш стратегічних підходів, а також до розширення співпраці між ЄС та східними партнерами". "Ми наголошуємо на важливості медіа-середовища і свободи слова, що добре функціонує, визнаючи необхідність посилення підтримки незалежних ЗМІ.

Також увага буде зосереджена на зміцненні економічної стійкості шляхом сприяння торгівлі та економічній інтеграції, інвестицій та доступу до фінансів, розширення транспортних сполучень та інвестування знань у людей та суспільство.

"ЄС підтримує активізацію зусиль країн-партнерів щодо забезпечення кліматичної нейтральності у 2050 році шляхом поступової відмови від вугілля та внесення більш амбітних вкладів, що визначаються на національному рівні. Ми спільно працюватимемо над прискоренням їх реалізації відповідно до зобов'язань COP26", - наголошується в документі .

Крім того, лідери домовилися активізувати роботу зі зміцнення енергетичної безпеки "за мінливих обставин і запобігання використанню газу як зброї або геополітичного важеля". "Також буде посилена ядерна безпека. Ми прискоримо перехід до сталої та інтелектуальної мобільності. Крім того, ми будемо прагнути прискорити цифрову трансформацію, включно з інвестиціями в цифрову інфраструктуру та електронне управління. На основі угоди про регіональний роумінг ми продовжимо вивчати можливість створення спільного міжнародного роумінгового простору, включно з економічно стійким зниженням тарифів на роумінг між ЄС і східними партнерами", - зафіксовано у декларації.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА