19:48 17.12.2021

МЗС: Лише Україна та члени НАТО мають право вирішувати вектор подальшого розвитку своїх відносин, зокрема й у питанні членства

2 хв читати
МЗС: Лише Україна та члени НАТО мають право вирішувати вектор подальшого розвитку своїх відносин, зокрема й у питанні членства

Лише Україна та члени НАТО мають право вирішувати вектор подальшого розвитку своїх відносин, зокрема й у питанні набуття Україною членства в Альянсі, заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"У Міністерстві закордонних справ України звернули увагу на поширені МЗС Російської Федерації російські проекти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. У зв'язку з положеннями цих проектів, які стосуються нашої держави, наголошуємо, що лише Україна та члени НАТО мають право вирішувати вектор подальшого розвитку своїх відносин, зокрема й у питанні набуття Україною членства в Альянсі", - сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Він наголосив, що таку саму позицію поділяє і сам Північноатлантичний альянс, що підтверджується, зокрема, у його заяві від 16 грудня 2021 року.

"Це ж стосується і виняткового суверенного права України самостійно визначати розвиток відносин з іноземними державами на двосторонньому рівні, зокрема у сфері військового співробітництва. Наголошуємо на загальновизнаному факті - головною проблемою безпеки євроатлантичного простору нині є озброєна агресія РФ, а також нинішня російська ескалація вздовж кордону України та на її окупованих територіях", - зазначив Ніколенко.

Спікер МЗС зазначив, що саме згортання ескалації та припинення розв'язаного Росією міжнародного збройного конфлікту є найкращою гарантією безпеки на континенті.

"У зв'язку з цим закликаємо Росію як перші конструктивні кроки для досягнення цієї мети, невідкладно і беззастережно повернутися до конструктивного порядку денного і вже зараз розпочати виконання Мінських домовленостей та домовленостей лідерів Нормандського формату, зокрема спільних узгоджених висновків саміту Нормандської четвірки 2019 року, які стосуються, перш за все, неухильного дотримання режиму припинення вогню, подальшого розведення сил і засобів, продовження процесу розмінування, виконання політичних аспектів Загальних узгоджених висновків Паризького саміту, відкриття та забезпечення належного функціонування нових пунктів пропуску на лінії розмежування, проведення наступних етапів процесу взаємного звільнення осіб та обміну відповідними списками", - сказав Ніколенко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА