10:52 21.12.2021

Корнієнко: Серед пріоритетних завдань наступного року - закріплення реформи децентралізації у Конституції

3 хв читати
Корнієнко: Серед пріоритетних завдань наступного року - закріплення реформи децентралізації у Конституції

- Законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації буде зареєстровано на початку сьомої сесії парламенту, прогнозує перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.

"Наступного року парламент має розпочати розгляд законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації. Після обговорення та погодження експертами його оновлений текст повернувся до Верховної Ради, де на базі міжкомітетської робочої групи буде підготовлений до реєстрації. Гадаю, це відбудеться на початку сьомої сесії. А далі ми відправимо документ до Конституційного Суду, який перевірить його на відповідність статтям 157 та 158 Основного закону, і після цього на двох різних чергових сесіях схвалимо попередньо та остаточно. Реформа децентралізації має бути закріплена у Конституції", - сказав Корнієнко у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна", розповідаючи про плани парламенту на наступний рік.

За словами першого віце-спікера, у 2022 році Верховна Рада продовжить впроваджувати системні реформи для покращення життя та добробуту громадян України.

"На початку сьомої сесії ми плануємо нарешті перейти до розгляду у другому читанні законопроекту про реформу Служби безпеки України. Наша держава має вже виконати взяті на себе зобов'язання перед міжнародними партнерами та перетворити СБУ на спецслужбу, яка займається насамперед контррозвідувальною діяльністю, а не правоохоронною. Потрібно позбавити її невластивих економічних функцій і навіть гіпотетичної можливості тиснути на бізнес. Боротьба з тероризмом та захист державної таємниці - саме на цих напрямах має зосередитись перезавантажена СБУ", - зазначив Корнієнко.

Народний депутат наголосив, що "вже більш ніж на часі пенсійна реформа".

"Розраховую на політичну свободу та згуртованість усіх фракцій та груп, щоб уже у січні ми могли розпочати розгляд пакету законопроектів про накопичувальну пенсійну систему, яка має запрацювати в Україні з 2023 року", - сказав Корнієнко.

Перший віце-спікер також акцентував, що парламент має підтримати важливі президентські ініціативи щодо множинного громадянства та економічного паспорта українця.

"Впровадження множинного громадянства дасть змогу об'єднати українців, які з різних причин перебувають у різних частинах світу. Хотілося б перейти до розгляду цих документів вже на початку наступної сесії Верховної Ради", - наголосив перший заступник голови Верховної Ради.

Корнієнко також вважає, що Верховна Рада не може затягувати й ухвалення законопроекту про економічний паспорт українця: "у 2023 році мають запустити Фонд майбутніх поколінь, в якому накопичуватимуться кошти для українців, народжених після 1 січня 2019 року. Це плата за використання надр в Україні, яку діти зможуть у майбутньому використати, зокрема, для навчання, придбання житла та лікування".

"Наступного року обов'язково маємо дати старт податковій реформі. Відповідний законопроект буде зареєстрований у парламенті найближчим часом і завдяки цьому потужному документу вдасться, зокрема, знизити оподаткування доходів фізичних та юридичних осіб, запровадити податок на виведений капітал та оподаткування додаткової роботи. Плануємо ухвалити цей закон навесні, тому що сама податкова реформа має запрацювати вже з 2023 року", - прогнозує Корнієнко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА