18:39 21.12.2021

Україна готова виконувати Мінські угоди і сформулювала 10 кроків щодо їх реалізації - Зеленський

2 хв читати
Україна готова виконувати Мінські угоди і сформулювала 10 кроків щодо їх реалізації - Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна готова виконувати умови Мінських угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі та виписала 10 кроків з їх реалізації, які передано США, Франції, Німеччині та РФ.

"Ми відкрито говоримо, що ми готові до діалогу. Нам потрібно, щоб російська сторона сказала, що вони готові. Навіть коли вони говорять про виконання етапів Мінських переговорів, ми говоримо: ми готові виконувати", - сказав Зеленський журналістам на щорічній конференції послів України "Дипломатія 30. Стратегія сильної держави" у державній резиденції "Синьогора" у с. Гута Івано-Франківської області у вівторок.

"Ми навіть написали 10 кроків, як дуже швидко виконати. Складний документ. Десять кроків із залученням "нормандського формату" та США", - додав глава держави.

За його словами, ці кроки передано і президенту США, і російській стороні, і Франції, і Німеччині.

"Ми постійно готуємо та ініціюємо різні документи та кроки, щоб нам не закидали інформацію, що ми чогось не хочемо. Щоразу, коли я з кимось спілкуюсь і мені починають говорити: а от президент Російської Федерації каже… Я говорю – будь ласка – нехай він скаже мені у вашій присутності, що ми не готові щось виконувати і що саме не готові. Але всі ці запитання до іншої сторони, до Росії", - сказав він.

Як повідомляється на сайті глави держави, глава Офісу президента України Андрій Єрмак на конференції також поінформував українських послів про перебіг переговорів в рамках Мінського процесу і в "нормандському форматі" про припинення війни і врегулювання ситуації на Донбасі. Він зазначив, що останнім часом ці переговори просуваються досить складно, але Україна намагається різними шляхами зрушити цей процес, зокрема, ініціювала в рамках ТКГ кілька ключових ініціатив: повернення до режиму припинення вогню, взаємне звільнення утримуваних осіб і відкриття пунктів пропуску.

Також були підготовлені і передані партнерам комплексні ініціативи – 10 кроків, реалізація яких зможе розблокувати мирний процес, розповів Єрмак.

Глава Офісу президента також зазначив, що рішення керівництва США включитися в процес врегулювання на сході України не загрожує існуванню "нормандського формату". "Це паралельний трек. Аналогічні питання ми обговорили сьогодні з Великою Британією. Таку саму роль готова відігравати Туреччина", - сказав він, додавши, що активну позицію з цього питання зараз займає президент Франції Еммануель Макрон і керівництво ЄС, зокрема, президент Європейської Ради Шарль Мішель.

"Ми сьогодні в дуже сильній позиції. А коли Росія подала якісь пропозиції щодо безпеки в Європі, то ми всім говоримо: яка може бути безпека в Європі без припинення війни в центрі Європи?"- наголосив Єрмак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА