11:42 14.01.2022

Лавров обвинувачує Захід у прагненні уникнути вирішення питань про гарантії безпеки

2 хв читати
Лавров обвинувачує Захід у прагненні уникнути вирішення питань про гарантії безпеки

Захід хоче зняти зі США відповідальність за вирішення питання щодо гарантій безпеки та розпочати абстрактні дискусії, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"Ми ці задуми бачимо: все ось так-от "спустити" в якісь абстрактні дискусії, і, звісно, ми чекатимемо - і твердо сказали про це американцям - саме від них реакції, яка має бути реакцією по-дорослому", - сказав Лавров на пресконференції за підсумками 2021 року у п'ятницю.

За словами міністра, щоб вести переговори у рамках ОБСЄ, "вона для цього має стати організацією". "У неї навіть немає статуту. І щоб ОБСЄ набула міжнародно-правової юридичної суб'єктності, ми вже 15 років пропонуємо розпочати переговори над таким статутом", - зазначив Лавров.

"Нам відповідають, насамперед американці: ні-ні-ні, як раз принадність ОБСЄ ось у цій гнучкості. У гнучкості питання суворої безпеки ніколи не вирішувалися і ніколи не вирішуватимуться", - наголосив Лавров.

За його словами, на Заході усвідомили, що Росія не очікуватиме нескінченно відповіді на свої пропозиції щодо гарантій безпеки.

"Ми, як ви і самі сказали, очікуємо письмової реакції. Наші партнери, у нас є підстави думати, усвідомили необхідність зробити це швидко, конкретно, на папері, і усвідомили, що ми не чекатимемо нескінченно, а плани замотати цей процес, звісно, існують", - сказав Лавров.

За його словами, "усі розуміють, що перспективи досягнення згоди залежать від Сполучених Штатів Америки". "Що б нам не говорили про необхідність консультуватися із союзниками, залучення всіх членів ОБСЄ до цього процесу, це всі відмовки та спроби затягнути процес", - зазначив міністр.

"Ми хочемо бачити позицію на папері. Постатейно, за кожним нашим пунктом хочемо отримати реакцію: це підходить/не підходить, якщо не підходить - чому. Якщо потрібно доповнити чимось, сформулюйте поправки. Якщо є що додати - дайте поправки на папері", - сказав Лавров.

Він також заявив, що Москва поважає суверенітет Фінляндії та Швеції, і є підстави вважати, що внесок цих країн у європейську безпеку як нейтральних держав не ослабне.

За словами міністра, "ось хто не поважає суверенітет Фінляндії та Швеції, - це ті, хто всіма правдами та неправдами хочуть спровокувати їх приєднання до НАТО, і будівництво цього питання розпочалося давно, далеко не зараз".

"Вирішувати (чи вступати до НАТО - ІФ), безумовно, фінському народу, шведському народу. Ми обговорюємо з нашими сусідами ці теми завжди, коли проводимо переговори з міжнародної проблематики. І ми бачимо, що керівництво Фінляндії та Швеції розуміють усі аспекти цього питання", - наголосив Лавров.

За його словами, "у нас є підстави вважати, що внесок нейтральних держав у європейську безпеку не ослабне".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА