12:02 08.02.2022

Австрія готова підтримати санкції проти РФ у разі агресії - глава МЗС

2 хв читати
Австрія готова підтримати санкції проти РФ у разі агресії - глава МЗС

Австрія готова надати підтримку Україні та підтримати пакет санкцій проти РФ у разі агресії, заявив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг.

"Говорячи як австрійський міністр закордонних справ, є дуже чітке почуття консенсусу в ЄС. Австрія готова надати підтримку у разі агресії, і підтримати пакет санкцій. Це буде болісно, болісно для всіх. Чи хочемо ми йти цим шляхом? Ні. Але нам доведеться використовувати такі стримувальні засоби", - сказав Шалленберг на спільній пресконференції з міністрами закордонних справ України, Чехії та Словаччини у Києві у вівторок.

Глава МЗС Австрії зазначив, що поки що не можна робити проєкт "Північний потік-2" наріжним каменем режиму санкцій для того, щоб змінити поведінку Москви, оскільки цей проєкт ще навіть не працює.

"Ми намагаємося зосередитись на двох аспектах: "Північному потоці" та SWIFT. Я хотів би ще раз чітко відзначити: ми в ЄС працюємо над широким, масованим пакетом санкцій у разі збройної агресії. Звісно, є консенсус між країнами-учасницями, і він включає в себе Австрію", - наголосив Шалленберг.

Він додав, що Австрія має великі інвестиції і в РФ, і в Україні, але ухвалить чітке політичне рішення у разі агресії РФ проти України.

"Чи подобається нам ситуація? Ні. Ми, звісно, спілкуємося з бізнес-спільнотою в Австрії. Я хотів би, щоб було по-іншому, я хотів би бачити інше майбутнє. Але в Австрії ми не віримо в те, що можна накреслити нові кордони військовою силою. Це залежить від безпеки, міжнародного права, і це питання виживання у довгостроковій перспективі. От чому ми займаємо таку позицію. Це буде болісно, те саме стосується наших німецьких друзів та колег. Ми маємо економічну діяльність і в Україні, і в Росії, але ми маємо ухвалити чітке політичне рішення, якщо виникне таке питання, хоча ми сподіваємось, що воно не виникне", - сказав австрійський міністр.

Шалленберг зазначив, що для міністрів закордонних справ Австрії, Чехії та Словаччини дуже важливо дати Україні сильний східноєвропейський сигнал підтримки та солідарності з народом України, щодо територіальної цілісності та суверенітету України.

"Це не альтруїзм. Ми маємо власні інтереси. Для Австрії Україна ближче, ніж найзахідніший бундесланд. Ми маємо спільні регіони та загальну культуру. Стабільність та безпека України на нас впливає безпосередньо. Безпека України - це наша безпека", - заявив він.

Крім того, Шалленберг нагадав, що уряд Австрії найближчими днями ухвалить рішення про гуманітарний пакет у EUR2,5 млн для Червоного хреста в Україні та австрійських організацій, які були і залишаться активними в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА