21:14 22.04.2022

Єврокомісія вважає, що компанії можуть оплачувати газ із РФ у рамках нового механізму, не порушуючи санкції

2 хв читати
Єврокомісія вважає, що компанії можуть оплачувати газ із РФ у рамках нового механізму, не порушуючи санкції

Європейська комісія в п'ятницю підтвердила, що вбачала в запропонованому РФ механізмі з оплати поставок газу шляхи обходу санкцій ЄС, але водночас вважає, що компанії з ЄС та нові реалії можуть знайти законну можливість оплачувати поставки.

В опублікованих поясненнях ЄК зазначається, що за новою схемою РФ повністю контролюватиме переведення доларів або євро в рублі. "Це може дозволити Росії підключити до операцій ЦБ (...), що заборонено санкціями ЄС. А оскільки процес переведення з однієї валюти в іншу може займати невизначений час, протягом усього цього процесу іноземна валюта буде під контролем влади Росії, зокрема - ЦБ".

При цьому в документі стверджується, що, ймовірно, у компаній все ж таки є можливість користуватися новим механізмом, не порушуючи санкції. "Компанії з ЄС можуть попросити своїх російських візаві про виконання контрактних зобов'язань тим самим способом, що й до прийняття нового указу, тобто просто перераховуючи потрібну суму в доларах або євро", - йдеться в ньому.

Водночас Єврокомісія радить компаніям дізнаватися у російських візаві, чи справді таке можливо.

Раніше західні ЗМІ повідомляли з посиланням на джерела, що Єврокомісія надала державам-членам аналіз указу президента РФ Володимира Путіна про оплату поставок газу з Росії в рублях і попередила, що його виконання порушить санкції проти Москви.

Як повідомлялося, президент РФ 31 березня підписав указ №172 "Про спеціальний порядок виконання іноземними покупцями зобов'язань перед російськими постачальниками природного газу". Відповідно до документа, оплата російського трубопровідного газу, що постачається після 1 квітня 2022 року визначеним в указі закордонним контрагентам, має здійснюватися виключно у рублях.

Для цього в уповноваженому фінансовому інституті – Газпромбанку – для іноземних покупців відкриваються спеціальні рублеві та валютні рахунки типу "К". Іноземний покупець платить за газ у валюті контракту, ГПБ продає її на "Московській біржі" та переводить рублі "Газпрому". Саме в цей момент зобов'язання щодо оплати природного ресурсу вважається виконаним. Щодо цих рахунків не допускається призупинення операцій, арешт або списання коштів у рамках виконання зобов'язань іноземного покупця, не пов'язаних із оплатою за контрактом на постачання природного газу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА