14:31 25.05.2022

Єврокомісія пропонує покращити реалізацію санкцій, застосованих до активів осіб, відповідальних за війну в Україні, з можливістю їх конфіскації

3 хв читати
Єврокомісія пропонує покращити реалізацію санкцій, застосованих до активів осіб, відповідальних за війну в Україні, з можливістю їх конфіскації

Європейська Комісія схвалила пропозиції, спрямовані на посилення правил виконання державами-членами санкцій, застосованих до осіб, відповідальних за війну Росії проти України, з подальшою можливістю їх конфіскації.

Про відповідне рішення, яке було ухвалено в середу в Брюсселі в рамках засідання Європейської Комісії, повідомив європейський комісар Дідьє Рейндерс.

"Ми продовжуємо нашу роботу в рамках наявних інструментів ЄС, щоб продовжити організовувати процеси щодо різних елементів, які стосуються війни в Україні, та намагаємося посилити наявні інструменти. Сьогодні ми пропонуємо Раді розширити список так званих єврозлочинів, які є особливо серйозними і для яких потрібен спільний підхід. Мета проста – спростити та покращити виконання державами-членами обмежувальних заходів, вжитих ЄС у відповідь на необґрунтоване захоплення України Росією. Ми хочемо створити ситуацію, в якій порушення санкцій буде криміналізоване в усій Європі", - пояснив він.

За словами Рейндерса, на території ЄС уже заморожено активів на майже 10 млрд євро, серед них яхти, літаки, нерухомість, твори мистецтва тощо. "Сьогодні ми пропонуємо три елементи. Перше – пропонуємо додати порушення обмежувальних заходів до списку злочинів ЄС статті 83(1) Договору про функціонування ЄС.

У поширеному з цього приводу пресрелізі зазначається, що ця пропозиція ЄК дасть змогу встановити в ЄС загальний базовий стандарт щодо кримінальних злочинів і покарань. "У свою чергу такі загальні правила ЄС полегшили б розслідування, судове переслідування та покарання за порушення обмежувальних заходів у всіх державах-членах", - пояснюється у повідомленні.

У Єврокомісії наголосили, що порушення обмежувальних заходів є злочином у більшості держав-членів. "Це також особливо серйозний злочин, оскільки він може зберегти назавжди загрози міжнародному миру та безпеці й має явний транскордонний контекст, що потребує спільних заходів у відповідь на рівні ЄС і на глобальному рівні", - вважають у ЄК.

У ЄК уточнили, що ці пропозиції спрямовані на те, щоб активи фізичних і юридичних осіб, які порушують обмежувальні заходи, "могли бути ефективно конфісковані в майбутньому".

Крім цього, комісія конкретизує, якою саме може бути майбутня Директива про кримінальні санкції. Зокрема, "потенційними кримінальними злочинами можуть вважатися: участь або дії, спрямовані на прямий або опосередкований обхід обмежувальних заходів, зокрема шляхом приховування активів, неспроможність заморозити кошти, що належать, утримуються або контролюються зазначеною особою/організацією, торгівля, наприклад імпорт або експорт товарів туди, куди поширюються торговельні заборони". "Щойно держави-члени ЄС погодяться з ініціативою комісії стосовно розширення списку злочинів ЄС, Комісія надасть законодавчу пропозицію", - зазначається у пресрелізі.

Щодо посилення правил ЄС стосовно повернення та конфіскації активів до обмежувальних заходів ЄС, комісія пропонує Директиви про повернення та конфіскацію активів. "Основна мета полягає в тому, щоб гарантувати позбавлення злочинців їхніх одержаних нечесним шляхом доходів і обмежити їхню здатність чинити нові злочини. Пропоновані правила також застосовуватимуться до порушення обмежувальних заходів, забезпечуючи ефективне відстеження, заморожування, управління та конфіскацію доходів, отриманих унаслідок порушення обмежувальних заходів", - пояснили в ЄК.

Крім того, пропозиції Єврокомісії вдосконалять правила повернення активів ЄС шляхом розширення повноважень офісів щодо повернення активів для швидкого відстеження та ідентифікації активів фізичних та юридичних осіб, на які поширюються обмежувальні заходи ЄС. "Ці повноваження поширюватимуться і на кримінальні активи, зокрема шляхом екстреного заморожування майна, коли існує ризик зникнення активів", - ідеться у пресрелізі.

Також не виключається розширення можливостей конфіскації активів за "ширше коло злочинів, зокрема за порушення обмежувальних заходів ЄС після затвердження пропозиції Комісії про розширення списку злочинів ЄС". Водночас, щоб гарантувати, що заморожене майно не знеціниться, у всіх державах-членах ЄС пропонується створити офіси з управління активами, що дозволить продавати заморожені активи, які можуть легко знецінитися або потребують великих витрат на обслуговування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА