13:27 02.06.2022

Єрмак закликав країни Затоки приєднатися до вирішення глобальної енергетичної та продовольчої кризи

5 хв читати
Єрмак закликав країни Затоки приєднатися до вирішення глобальної енергетичної та продовольчої кризи

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак звернувся до міністрів закордонних справ країн-членів Ради співробітництва арабських держав Затоки із закликом підтримати Україну у боротьбі проти російської агресії та посприяти вирішенню глобальної енергетичної та продовольчої кризи, спричиненої війною.

"Ми сподіваємося, що країни Затоки відіграватимуть активну роль у вирішенні поточної глобальної продовольчої та енергетичної криз, які Росія використовує як інструменти війни й тиску на міжнародну спільноту. Настав час рішучих дій та впевнених кроків. ЄС погодив уже шостий санкційний "нафтовий" пакет проти Росії. Це можливість для країн Затоки з користю для себе допомогти Заходу подолати енергетичну залежність від Росії. Україна також зацікавлена у довгострокових та ефективних рішеннях у цій галузі", - заявив Єрмак у зверненні, яке оприлюднила пресслужба президента України.

У зв'язку з цим Єрмак запропонував декілька ініціатив, спрямованих на поглиблення співпраці у цих питаннях.

"Насамперед я хотів би запропонувати створення спеціальної Консультаційної ради під егідою керівника Офісу президента та міністра закордонних справ України для вашого регіону. Був би радий вітати в ній міністрів закордонних справ, а також осіб із повноваженнями, аналогічними моїм. Ця рада могла б стати корисним майданчиком для обговорення таких гострих питань, як постачання зернових та енергетична безпека. Але не лише. Гадаю, що доцільним було б використати цей форум і для розв'язання питань, які зачіпають інтереси країн Ради та їхніх союзників", - запропонував він.

Для цього, уточнив Єрмак, протягом тижня-двох може бути узгоджена кандидатура спеціального представника для обговорення організаційних питань, зокрема мандату Ради, та бути створений її секретаріат.

"Разом ми можемо знайти шляхи запобігання гуманітарній катастрофі, якою загрожує продовольча криза. Хотів би зазначити, що в зоні ризику вже опинилася низка ісламських країн Африки та Південної Азії", - нагадав він.

Також він закликав країни Затоки приєднатися до міжнародного санкційного тиску РФ.

"Застосування міжнародних економічних санкцій є абсолютно необхідним. Росія, як постійний член Ради Безпеки ООН, блокує всі юридично обов'язкові рішення, незважаючи на одностайне міжнародне засудження його незаконного вторгнення. Економічний тиск має позбавити Росію фінансових, технічних і технологічних ресурсів для ведення цієї війни, а також подальших агресивних воєн", - зазначив Єрмак.

"Я особисто координую роботу міжнародної експертної групи, яку вже називають групою Єрмака-Макфола і яка спрямована на посилення санкцій проти Росії. Цілі нашого Плану дій щодо санкцій передбачають повну заборону експорту російської енергії, розширення санкцій проти фінансового сектору Росії та Білорусі, посилення санкцій, пов’язаних із транспортуванням і страхуванням, розширення та посилення торговельного ембарго та персональних санкцій. Ми закликаємо країни Ради співробітництва арабських держав Затоки приєднатися до режиму санкцій проти Російської Федерації й жодним чином не сприяти Росії та окремим представникам її владних кіл в уникненні чинних обмежень", - закликав він.

Окремо він також наголосив на інформаційному обміні між Україною та арабськими країнами.

"Україна хоче стати відкритішою та зрозумілішою для арабського світу. Тому ми готові сприяти відкриттю корпунктів арабських державних телекомпаній у нашій країні. Ми забезпечимо їм належний рівень безпеки. На нашу думку, Європа надто зосереджена на собі, тому Україна пропонує арабському світу спільну роботу над розширенням її горизонтів. Зокрема, з використанням інструментів м'якої сили, які надає телебачення", - пояснив голова Офісу президента.

Також він закликав Червоний Півмісяць організувати в Україні представництво на тому самому рівні, що й Червоний Хрест.

"Іще одна пропозиція стосується фінансів. Україна готується до запуску Національного суверенного фонду. Аграрна промисловість та земельні банки мають стати його провідними активами. Пропонуємо вашим суверенним фондам, інвестиційним фондам співпрацю в цій та інших галузях", - додав Єрмак.

Крім того, зазначив він, українська сторона спільно з колишнім генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном створила консультативну групу, яка надаватиме пропозиції щодо гарантій безпеки для України.

"Ми запрошуємо провідних діячів у сфері безпеки, політики та дипломатії з ваших країн долучитися до діяльності цієї групи. Злочинна агресія постійного члена Ради безпеки ООН показала, що світ потребує кардинального оновлення міжнародної безпекової системи. Ідея нашого президента Володимира Зеленського полягає в тому, щоб на базі системи безпекових гарантій для України почати будувати основи для нового світового порядку. Упевнений, арабський світ має відігравати в цьому процесі одну з провідних ролей", - наголосив Єрмак.

Крім того, зазначив він, Україна зацікавлена у майбутньому економічному співробітництві в період післявоєнного відновлення, і може запропонувати широкий простір для інвестицій.

"Завдяки непохитній рішучості української нації, військовій доблесті та допомозі з боку дружніх країн ми обов'язково переможемо. Україна стане регіональним лідером у Східній Європі. У Росії є одна перспектива - поступовий занепад. Україна ж буде стрімко розвиватися. Тому прошу вас, подумайте про власні економічні інтереси. Після нашої перемоги Україна перетвориться на найбільший у світі будівельний майданчик. І ми запрошуємо вас долучитися до цього процесу. Упевнений, ми не просто продовжимо наші спільні проєкти, а максимально розширимо співпрацю. Зокрема, в галузі сільського господарства, транспорту, туризму, оборонного комплексу, IT-технологій", - пояснив Єрмак.

"Сьогодні ми закликаємо арабські держави Затоки надати нам фінансову допомогу для зміцнення нашої стійкості. А відразу після війни пропонуємо взяти участь у відбудові нашої країни. Запрошуємо вас приєднатися до масштабних інфраструктурних, транспортних та гуманітарних проєктів, які вплинуть на майбутнє всього континенту. Ми знаємо, що керівництво ваших держав демонструє велику мудрість та концентрацію на стратегічних перспективах", - наголосив він.

Рада співробітництва арабських держав Затоки (РСАДЗ) - регіональна організація, що включає шість арабських країн: Бахрейн, Катар, Кувейт, Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Оман та Саудівську Аравію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА