12:31 21.06.2022

Мін'юст: 10 із 11 проросійських партій уже заборонені судом, загалом у судах 17 позовів про заборону діяльності партій

2 хв читати
Мін'юст: 10 із 11 проросійських партій уже заборонені судом, загалом у судах 17 позовів про заборону діяльності партій

Суд 23 червня розгляне позов Міністерства юстиції України про заборону ще однієї проросійської партії за рішенням Ради національної безпеки і оборони (РНБО), діяльність десяти партій уже заборонена, пояснюють у Мін'юсті.

На пресконференції у вівторок у Києві заступник міністра юстиції України Валерія Коломієць розповіла, що у березні цього року РНБО ухвалила рішення про призупинення діяльності 11 проросійських партій, було покладено зобов'язання на Мін'юст про заборону діяльності цих партій. За її словами, одночасно у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт, який деталізує весь процес заборони партій, що підривають основи національної безпеки.

"Одразу, щойно закон було ухвалено і введено в дію, 18 травня цього року Мін'юст подав 11 позовів до суду на виконання рішення РНБО. На сьогодні у нас уже є десять позитивних рішень... 23 числа буде засідання щодо 11-ї партії, і ми сподіваємось, що судова практика не відрізнятиметься від попередніх рішень", - розповіла заступник міністра юстиції.

Вона повідомила, що нині розробляється постанова Кабінету Міністрів, яка нормує процес стягнення майна заборонених партій, паралельно у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який пояснює, "що буде з депутатами місцевих рад, які є членами політичних партій, діяльність яких заборонена".

Коломієць звернула увагу на те, що загалом на сьогодні в українських судах розглядають 17 позовів Мін'юсту про заборону діяльності політичних партій.

"11 з них – на виконання рішення РНБО, 5 – через отримання інформації від Служби безпеки України про злочинну діяльність цих політичних сил, зокрема за допомогу окупанту. І одна партія, назва якої відрізняється від назви територіальних представництв, – партія "Русь Єдина", її територіальні підрозділи називаються "Політики Путіна". Ми вже рік розглядаємо цю справу", - наголосила заступник міністра.

За її словами, оскаржень рішень суду з боку партій іще не було, повний текст рішення суду першої інстанції є лише однією партією.

Коломієць уточнила, що сторони мають 20 днів на оскарження. "Упевнена, що більшість, якщо не всі, подадуть на оскарження", - зазначила вона.

Як повідомлялося, Восьмий апеляційний адміністративний суд (Львів) заборонив діяльність десяти проросійських партій, діяльність яких спрямована на підрив суверенітету України: "Опоблок", "Соціалісти", "Наші", "Держава", "Блок Володимира Сальдо", Партія справедливості та розвитку, Соціалістична партія України, "Ліва опозиція", Партія Шарія, партія "Опозиційна платформа – За життя".

Суд розглядав звернення, підготовлені на підставі указу президента, рішення РНБО та відповідного реагування СБУ на загрози національній безпеці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА