08:04 20.03.2023

МЗС Азербайджану закликало Вірменію усвідомити реалії другої Карабаської війни

2 хв читати
МЗС Азербайджану закликало Вірменію усвідомити реалії другої Карабаської війни

МЗС Азербайджану закликало Вірменію прийняти реалії другої Карабаської війни, утриматися від агресивних кроків і політики реваншизму.

"Рішуче засуджуємо і відкидаємо заяву МЗС Вірменії від 18 березня, що свідчить про продовження з боку Вірменії безпідставних територіальних претензій до Азербайджану, є грубим втручанням у внутрішні справи Азербайджану", - ідеться в заяві прессекретаря МЗС Азербайджану Айхана Хаджизаде, який у такий спосіб прокоментував заяву зовнішньополітичного відомства Вірменії від 18 березня.

Він закликав Вірменію "усвідомити реалії 44-денної війни в регіоні (восени 2020 року - ІФУ), утримуватися від агресивних кроків і реваншистської політики".

МЗС Азербайджану вимагає від Вірменії покласти край територіальним претензіям до Азербайджану відповідно домовленостей, досягнутих у жовтні 2022 року в Празі та Сочі. Хаджизаде також обвинуватив Вірменію в тому, що вона ухиляється від виконання пунктів 4, 6 і 9 тристоронньої заяви від 10 листопада 2020 року.

Напередодні МЗС Вірменії обвинуватило Азербайджан у прагненні не допустити встановлення миру в регіоні. "Азербайджан робить усе, щоб унеможливити мир у регіоні. 6 жовтня 2022 року в Празі та 31 жовтня 2022 року в Сочі глави Вірменії та Азербайджану ухвалили заяви, якими Єреван і Баку на основі Статуту ООН та Алма-Атинської декларації 1991 року визнають територіальну цілісність одне одного, а процес делімітації між країнами має відбутися виключно на цій основі. Незважаючи на це, 18 березня президент Азербайджану заявляє, що делімітація має відбутися за умовами Азербайджану, і говорить про якісь історичні карти", - йдеться в заяві МЗС Вірменії, поширеній у суботу.

У Єревані заявили, що "Азербайджан тримає під окупацією не тільки незаконно захоплені 12 травня, 17 листопада 2021 року, у вересні 2022 року суверенні території Вірменії, а й запровадив мову про так званий "Західний Азербайджан", заявляючи, що вся територія Республіки Вірменія - це азербайджанська земля". Це означає "неприкритий прояв зазіхань щодо всієї суверенної території Вірменії, Азербайджан погрожує Вірменії, якщо вона не прийме ці зазіхання", заявили в МЗС.

Раніше в суботу президент Азербайджану заявив у зверненні до азербайджанського народу, що "повоєнні реалії повинні знайти і знайдуть своє відображення в мирних переговорах (з Вірменією - ІФУ)". "В іншому разі жодного мирного договору не буде", - сказав він, зазначивши, що, якщо Єреван не визнає територіальної цілісності Азербайджану, то і Баку не визнає територіальної цілісності Вірменії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА