13:38 09.05.2023

Зеленський закликає утриматися від будь-яких рішень щодо торгівлі з Україною без консультацій із нею

2 хв читати
Зеленський закликає утриматися від будь-яких рішень щодо торгівлі з Україною без консультацій із нею

Президент України Володимир Зеленський закликає країни-сусіди і держави Європейського Союзу утриматися від будь-яких рішень щодо торгівлі з Україною без консультацій з нею.

"Ми обговорили (з президентом Єврокомісії - ІФ-У) ситуацію щодо експорту нашої аграрної продукції. У нас є спільна згода щодо нашого українського внеску в глобальну продовольчу безпеку... На жаль, ми зіштовхнулися з проблемами в тому, у чому й надалі мали б бути сильні прояви солідарності... Жорстокі під час війни протекціоністські заходи (щодо торгівлі - ІФ-У) наших сусідів не можуть не розчаровувати", - заявив Зеленський на пресконференції у Києві із президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Як наголосив президент, будь-які обмеження українського експорту наразі неприпустимі, бо посилюють можливості агресора.

У зв'язку з цим, Зеленський запропонував створення консультативної групи із сусідніми країнами та державами ЄС з метою моніторингу проблемних питань у торгівлі.

"Ми пропонуємо заснувати консультативну групу для моніторингу відповідних проблемних питань і утриматися від будь-яких рішень щодо торгівлі без консультацій з Україною", - сказав він.

Глава держави також заявив, що очікує від Європейського Союзу сильних рішень і якнайшвидшого зняття всіх торговельних обмежень.

"Якщо буде політична воля", - зазначив він, - "А сьогоднішні наші переговори свідчать, що така воля є. Ми зможемо знайти оптимальні, правильні і сильні рішення, які захистять інтереси і Європи, і українців, які страждають, на додачу до війни, ще й від застосованих проти нас експортних обмежень".

У свою чергу глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила створення в перспективі такої консультативної групи з експорту продукції з України, зокрема, українського зерна.

"Тема зерна - це складна ситуація. І нам потрібно шукати, як її розв'язати. Пріоритетом є наразі те, щоб транзит зерна йшов наразі безперешкодно за найнижчою можливою ціною з України до ЄС. І це потребує тісної співпраці всіх зацікавлених сторін, тому ми створимо спільну координаційну платформу, в рамках якої ми забезпечимо наші елементи солідарності повним функціонуванням", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА