13:14 26.05.2023

Порошенко закликав НАТО на саміті у Вільнюсі запросити Україну до альянсу

3 хв читати
Порошенко закликав НАТО на саміті у Вільнюсі запросити Україну до альянсу

Лідер партії "Європейська солідарність", п'ятий президент України (2014-2019) Петро Порошенко під час виступу на 15 щорічному Київському безпековому форумі, заснованому Фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну", заявив, що саміт НАТО у Вільнюсі не повинен повторити помилку Бухареста-2008 і має оголосити про запрошення України до альянсу, повідомляється на сайті політсили у п'ятницю.

"Я буду дуже розчарований, якщо з Вільнюського саміту українська делегація привезе ксерокопію Бухарестського саміту 2008 року. Я не хочу більше про це чути. Я не хочу більше в резолюції чути про відкриті двері. Відкриті двері – дайте нам зайти. А якщо ви не даєте заходити, то двері не відкриті", - сказав Порошенко.

Він наголосив, що тільки членство України в ЄС і НАТО є тим сценарієм, який гарантує постійний мир.

"Питання стоїть, як нам виграти війну і не програти мир. І в цій ситуації у нас є три сценарії. Перший сценарій – це єдиний, в який вірить уся Україна. Це членство в ЄС і членство в НАТО. Це означає демократію, це означає реформи, це означає інвестиції, це означає повоєнну відбудову. Це означає, що Україна інтегрована в найбільшу безпекову організацію світу. І це називається "сценарій ЄС і НАТО", - вважає Порошенко.

Він констатував, що сьогодні близько 90% українців це підтримують. "Хочу нагадати, що ще на початку повномасштабної війни мене звинувачували, що війна розпочалася тому, що ми внесли зміни в Конституцію разом із нашими партерами в 2019 році, які передбачають обов’язкове членство в ЄС і НАТО", - сказав політик.

За його словами, є також другий сценарій, який пропонують Україні, - це так звані гарантії безпеки. "Хоч би що ми там робили, це буде ксерокопія Будапештського меморандуму. І на що вона вийде? Вона вийде на проєкт, який, умовно кажучи, називається "Ізраїль". Ізраїль теж має безпекові гарантії. Безпекові гарантії в найкращому випадку будуть у постачанні Україні зброї, для того, щоб українські Збройні сили воювали. Але це означає війну, яка ніколи не закінчиться і за яку українці будуть платити велику ціну. Тільки Ізраїль воює з Газою, а ми воюємо з другою найбільшою ядерною державою світу", - наголосив Порошенко.

"Ціна і жертви будуть іншими. Тому ніякі безпекові гарантії ми не можемо зараз розглядати як проукраїнський сценарій", - упевнений політик.

Також, за його словами, є третій сценарій, "про який мріє Росія". "Цей сценарій називається "Афганістан": коли в Україні сформована диктатура, коли Україна не є членом НАТО, коли нам не дають гарантій безпеки і нам не дають зброї. І це той сценарій, який є мрією Путіна", - застеріг лідер "Євросолідарності".

"Дуже важливо, щоб сьогоднішні наші меседжі почули під час Вільнюського саміту НАТО. Бо коли ми говоримо про те, щоб захистити демократію, – захист демократії відбувається в рамках нашого руху в ЄС і НАТО. Бо НАТО – це і є демократія", - резюмував Порошенко.

25-26 травня проходить 15-й щорічний Київський безпековий форум "За нашу і вашу свободу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА