15:28 17.08.2023

Уряд Латвії пішов у відставку

2 хв читати
Уряд Латвії пішов у відставку

Прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш ("Нова єдність") у четвер подав президенту Едгарсу Рінкевичсу прохання про відставку, тим самим офіційно пішов у відставку й уряд.

До урядової коаліції входили "Нова єдність", Об'єднаний список (ОС) і Національне об'єднання. На етапі формування коаліції Каріньш пропонував включити до неї "Прогресивних", але інші партнери були проти. Каріньш неодноразово наголошував на тому, що ОС і Нацоб'єднання перешкоджають ухваленню рішень в уряді, тоді як ці партії наголошували, що коаліція є найкращою з можливих.

Переломним моментом для урядової коаліції стали президентські вибори. Партнерам із коаліції не вдалося домовитися про єдиного кандидата, а висунутий Нацоб'єднанням колишній президент Егілс Левітс зняв свою кандидатуру через відсутність необхідної підтримки. Партії висунули своїх кандидатів: ОС - Улдіса Піленса, "Нова єдність" - міністра закордонних справ Едгарса Рінкевичса, опозиційна партія "Прогресивні" - Еліну Пінто.

Ще до президентських виборів розпочалися спекуляції з приводу того, якими голосами буде обрано нового президента, оскільки було ясно, що голосів коаліції недостатньо. У результаті президентом було обрано Рінкевичса - з коаліційних партій за нього голосувала лише "Нова Єдність", а решту голосів забезпечили "Прогресивні" та Союз зелених і селян (СЗС).

Після виборів Каріньш розпочав політичні консультації, щоб переконати партнерів у необхідності розширення коаліції, аби надати динамізму роботі уряду. Розширити уряд планувалося за рахунок включення до коаліції СЗС і "Прогресивних", але проти цього категорично виступали Нацоб'єднання й ОС.

Після понад двомісячних переговорів Каріньш виступив з останньою пропозицією - здійснити ротацію деяких міністрів і домовитися про пріоритети уряду, заявивши, що в разі відмови буде сформовано новий уряд.

ОС і Нацоб'єднання відхилили й цю пропозицію, і Каріньш подав у відставку, зазначивши, що більше не претендуватиме на посаду прем'єра, і закликавши "Нову єдність" висунути нового кандидата, яким стала міністерка добробуту Евіка Сіліня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА