19:45 29.09.2023

Посол ЄС в Україні: Приєднання України до Євросоюзу до 2030 року - реалістична мета

2 хв читати

Україна має всі шанси приєднатися до Європейського Союзу до 2030 року, однак для цього необхідно провести багато реформ, заявила глава представництва Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова в інтерв'ю "Європейській правді".

"З часу ескалації війни, з моменту вторгнення до України в лютому минулого року я пояснювала всім у Брюсселі, що в Україні час тече зовсім інакше. Те, що в інших місцях забирає місяці, тут може відбутися за кілька тижнів чи днів. Тому я думаю, що 2030 рік – реалістичний термін, якщо дуже-дуже багато працювати. Вам треба підтримувати темп реформ, і це непросто. Утім, це реально", - наголосила Матернова.

Водночас, уточнила вона, для цього потрібні не лише ті реформи, які має здійснити Україна, а й інституційні та політичні зміни в самому Європейському Союзі.

"ЄС має бути готовий до розширення за межі нинішніх 27 країн-членів. Без змін у системі голосування, у системі прийняття рішень кількість членів ЄС не може розширюватися до нескінченності. Тому дуже важливо усвідомлювати, що не лише Україна потребує реформ, а і Європейський Союз інституційно та політично потребує реформування. А це нелегко зробити", - пояснила посол.

Вона також висловила сподівання, що рішення про початок переговорів щодо приєднання України до ЄС буде ухвалено вже в грудні.

"Я дуже сподіваюся і вірю, що Україна завершить роботу над сімома кроками. Я про ті відомі сім кроків, які Єврокомісія визначила у своїй рекомендації в червні 2022 року, коли Україна та Молдова разом отримали статус кандидата у члени ЄС. І президент Зеленський під час нашої двосторонньої зустрічі сказав: він розраховує, що протягом наступного місяця Україна виконає усі ті кроки, які ще залишилися. Особисто я вірю і розраховую, що у грудні лідери ЄС ухвалять рішення про початок переговорів про вступ України. Але остаточне набуття членства України в ЄС забере ще деякий час. На цьому шляху є ще багато вимог, які ваша країна повинна виконати. Але принципово важливо отримати політичне рішення про початок переговорів", - наголосила Матернова.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА