10:08 03.10.2023

Голова Євроради: Європейські лідери обговорять 6 жовтня в Гранаді майбутні пріоритети ЄС

2 хв читати
Голова Євроради: Європейські лідери обговорять 6 жовтня в Гранаді майбутні пріоритети ЄС

Голова Європейської Ради Шарль Мішель назвав неформальну зустріч керівників країн ЄС, що має відбутися в Гранаді 6 жовтня, початком процесу роздумів про майбутні пріоритети Євросоюзу.

"Ця зустріч має велике значення: ми не лише братимемо участь у конструктивному діалозі щодо найактуальніших проблем, із якими наразі стикається наш союз, як-от міграція, але ця зустріч знаменує собою початок важливого процесу роздумів щодо майбутніх пріоритетів нашого союзу", - ідеться в оприлюдненому ввечері понеділка у Брюсселі листі-запрошенні Мішеля європейським лідерам на неформальний саміт в Іспанії.

За його словами, розпочаті в Гранаді дискусії дадуть змогу колективно окреслити курс ЄС, "визначивши його напрям і цілі на найближчі роки". "Результат нашого процесу роздумів у найближчі кілька місяців сформує стратегічний порядок денний на 2024-2029 роки", - вважає голова Євроради.

У своєму посланні Мішель зазначає, що після лютого 2022 року держави-члени ЄС, крім домовленості допомагати Україні, встановили новий стратегічний курс дій зі зміцнення суверенітету союзу, зобов'язавшись спільно зміцнювати оборонний потенціал, зменшити енергетичну залежність і побудувати міцнішу економічну базу.

Він заявив, що Гранада - це етап озирнутися й критично оцінити прогрес, а також подивитися вперед, визначаючи майбутні проблеми, з якими доведеться зіткнутися, і стратегію, щоб "використати всі можливості, що відкриваються попереду, для забезпечення стійкості та конкурентоспроможності ЄС у цьому мінливому геополітичному середовищі".

Голова Євроради також повідомив, що, крім стратегічного порядку денного, невід'ємна частина дискусії в Гранаді стосуватиметься "майбутнього розширеного Європейського Союзу і наслідків, які це розширення може спричинити" і для нинішніх членів ЄС, і для претендентів на членство в Євросоюзі.

"Украй важливо, щоб ми обмірковували майбутню динаміку нашого союзу, нашу політику і, окрім іншого, процес ухвалення рішень, щоб забезпечити подальший успіх ЄС. Зокрема, ми розглянемо важливі питання, як-от: що ми робимо разом, як ми ухвалюємо рішення, як нам зіставити наші кошти з нашими амбіціями?", - пояснив Мішель свої очікування від порядку денного майбутньої європейської зустрічі на найвищому рівні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА