17:32 03.10.2023

Президент Європарламенту очікує перегляду бюджету ЄС, який має передбачати фінансування для України, на саміті в жовтні

2 хв читати
Президент Європарламенту очікує перегляду бюджету ЄС, який має передбачати фінансування для України, на саміті в жовтні

Президент Європейського парламенту Роберта Мецола висловлюється за невідкладне обговорення перегляду довгострокового бюджету Європейського Союзу на жовтневому саміті ЄС, інакше в бюджеті не буде коштів, зокрема і для України.

Про це вона заявила у вівторок у Страсбурзі на пресконференції після голосування мандата Європарламенту на переговори щодо середньострокового перегляду довгострокового бюджету ЄС. Проміжний звіт за пропозицією про середньостроковий перегляд багаторічної фінансової програми на 2021-2027 роки було схвалено 393 голосами проти 136 за, 92 утрималися.

"Ми маємо провести повне обговорення на жовтневій Європейській раді для того, щоб переглянуті рамки (довгострокового бюджету) було схвалено до 1 січня і щоб ми змогли ухвалити бюджет на 2024 рік на цій самій основі", - сказала вона.

Черговий формальний саміт ЄС запланований на 26-27 жовтня.

Як зазначила Мецола, перегляд бюджету також необхідний для того, щоб "продовжувати надавати нашу підтримку Україні на довгостроковому і стійкому шляху". "Це стосується і безпеки України, і безпеки Європи та нашого майбутнього", - переконана президент Європарламенту.

Один з авторів доповіді, депутат Європарламенту Ян Олбрихт констатував, що макрофінансова допомога для України закінчується наприкінці грудня. "З 1 січня грошей для програми макрофінансової допомоги немає. Питання в тому, що ми будемо робити, щоб допомогти Україні з 1 січня. Тому комісія прийшла з дуже чіткою позицією, що нам потрібні гроші для української підтримки, нам потрібні гроші для інноваційної конкурентоспроможності, і, звичайно, є й інші питання", - змалював він ситуацію.

При цьому депутат уточнив, що сьогоднішнім голосуванням Європейський парламент позначив свою позицію з питання перегляду бюджету. "Я хочу пояснити, що те, що ми зробили сьогодні, то це те, що ми представили політичну позицію парламенту. Це означає, що формально є тільки процедура в Раді, ми можемо сказати тільки "так" або "ні" після одноголосного рішення Ради. Політична ситуація така, що ми не чекаємо", - деталізував Олбрихт.

Цим голосуванням парламентарії Європарламенту отримали мандат на участь у дискусіях із Радою, яка ще не остаточно визначила свою позицію щодо пакета.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА