13:06 10.10.2023

НАЗК відкрило доступ до звітності політичних партій

2 хв читати
НАЗК відкрило доступ до звітності політичних партій

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відновило доступ до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, повідомило НАЗК.

"10 жовтня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відновило доступ до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру з урахуванням вимог до захисту персональних даних", - ідеться в повідомленні НАЗК на офіційному сайті у вівторок.

Як зазначається, тепер можна буде побачити, на що політичні партії витрачали кошти державного фінансування понад три роки, адже спочатку партії не звітували через COVID-19, а з 2022 року - через воєнний стан. Завдяки відкритому реєстру стане відомо не лише те, на що політичні партії спрямовували кошти, а й хто їх активно фінансував.

"Під час пандемії та після повномасштабного вторгнення парламентські партії продовжують отримувати державне фінансування. Йдеться про вже майже три мільярди гривень. Також політичні партії отримали достатньо часу, аби зібрати необхідну інформацію та якісно підготувати звіти. Важливо, що наразі прозвітувати перед платниками податків вони можуть добровільно, а з 26 грудня це стане їхнім обов’язком", - прокоментував голова НАЗК Олександр Новіков.

З 26 грудня 2023 року набуде чинності закон про мінімізацію потенційного олігархічного впливу на політичні партії, який відновлює обов'язок усіх політичних партій звітувати про свої фінанси та майно. Також буде відновлено функцію НАЗК щодо перевірок цих звітів.

Парламентські партії будуть зобов'язані подати звіти за 2020-2023 роки протягом 90 днів після набуття чинності законом. Інші політичні партії мають звітувати протягом 120 днів. НАЗК матиме 90 днів на перевірку поданих звітів. Агентство очікує отримати понад 4 000 звітів.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА