17:38 24.10.2023

Рішення про вибори під час війни може бути ухвалено після вивчення досвіду інших країн - Стефанчук

3 хв читати
Рішення про вибори під час війни може бути ухвалено після вивчення досвіду інших країн - Стефанчук

Рішення про можливе проведення виборів в Україні під час дії воєнного стану може бути ухвалено після вивчення аналогічного досвіду в інших країнах, заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

"Я звернувся до своїх колег-парламентаріїв з багатьох парламентів із проханням: дайте, будь ласка, досвід ваших парламентів, як проводили ви чи не проводили вибори під час війни. І зараз ми обмінюємося цим досвідом. Я думаю, що найближчим часом ми матимемо якесь рішення", - сказав Стефанчук на спільній зі спікером Палати депутатів парламенту Чехії Маркетою Пекаровою Адамовою пресконференції у вівторок у Празі.

Він наголосив, що в демократичній країні, якою є Україна, проведення виборів "дуже важливе, щоб не було застою у владі".

"Водночас в українському законодавстві є певні неузгодженості щодо можливості чи неможливості проведення виборів і на парламентському рівні, і на президентському. Ми зараз обговорюємо ці питання", - зазначив спікер українського парламенту.

За словами Стефанчука, для проведення виборів під час війни необхідно розв'язати п'ять-шість дуже важливих проблем, перша з яких - як забезпечити правом голосувати й бути обраним до органів влади українських військовослужбовців.

"Тому що проводити вибори без участі військовослужбовців, які сьогодні захищають українську землю, - це несправедливі вибори", - зазначив Стефанчук.

Другим питанням, яке необхідно вирішити для проведення виборів, на думку голови Верховної Ради, є те, яким чином братимуть участь у голосуванні українські біженці, яких сьогодні за межами України близько 7 мільйонів.

"Третє важливе питання, як організувати вибори на тимчасово окупованих територіях. Четверте питання - це, безумовно, фінансування виборів", - сказав Стефанчук.

За його словами, питання фінансування важливе, оскільки кожна копійка українського бюджету йде на українську армію.

"П'яте питання - це можливість вільного доступу до медіа. І в цей період нам треба зрозуміти, як забезпечити вільний доступ до медіа, але не дати водночас Росії використати свободу слова для поширення своїх наративів усередині країни", - наголосив спікер українського парламенту.

Стефанчук також зазначив, що ще є дрібніші питання, які стосуються проведення виборів.

"Але я думаю, коли ми знайдемо відповіді на ці основні п'ять (питань - ІФ-У), Україна може прийняти рішення щодо проведення виборів", - сказав Стефанчук.

Зі свого боку Пекарова Адамова вважає головним у проведенні виборів під час війни гарантію з боку України вільного вибору всім її громадянам.

"Треба дуже добре продумати систему виборів, якщо вони відбуватимуться у визначені терміни. А потім - це питання безпеки... Коли люди прийдуть у приміщення, де відбуватимуться вибори, вони стануть дуже простою ціллю для агресора. Я переконана, знаючи цинізм Росії, що це може статися. Росія вибирає для своїх цілей лікарні, пологові будинки. Вибори - це ще один ризик, коли ситуацію може використати Росія", - сказала спікер Палати депутатів парламенту Чехії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА