12:19 09.11.2023

72% опитаних українців не вважають Сталіна великим вождем - КМІС

3 хв читати
72% опитаних українців не вважають Сталіна великим вождем - КМІС

Лише 9% опитаних українців вважають Сталіна великим вождем, 72% не вважають таким, а 18% вагаються. Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 29 вересня до 9 жовтня 2023 року.

"Ставлення до постаті Сталіна є одним з показників, що характеризують рівень декомунізації у суспільстві. КМІС час від часу ставить запитання щодо ставлення до Сталіна у різних формулюваннях. У дослідженні вересня-початку жовтня 2023 року ми запитували, чи вважають респонденти Сталіна великим вождем. Як бачимо, погоджуються тільки 9%, 72% не вважають Сталіна великим вождем, а 18% вагаються", - ідеться в пресрелізі за підсумками дослідження КМІС.

Як зазначають соціологи, кількість тих, хто вважає Сталіна великим вождем, збільшується із Заходу на Схід (Захід – 6,2%, Центр – 7,1%, Південь – 9,6%, Схід – 15,4%). Різниці за статтю практично немає, з віком кількість тих, хто вважає Сталіна великим вождем, трохи збільшується, але несуттєво (від 9% віком 18-29 років до 12% віком 70 років і старше), різниця за освітою дуже незначна.

Як нагадують у КМІС, у 1991 році одразу після проголошення незалежності України Сталіна великим вождем вважали 27% опитаних. "Далі цей відсоток зростав і у 2002 таких було майже 40%. Зауважимо, що в цей період зростав також рівень бідності, можливо, що це відображає певне розчарування населення України в тих змінах, які відбулися. А далі відсоток тих, хто вважає Сталіна великим вождем, знизився з 39% до 9%".

"У червні 2023 року, а ми впевнені, що й зараз, більшість українців - 61% - мали негативне ставлення до Сталіна і лише 4% - позитивне (ще 26% байдуже ставляться до нього)", - наголошується в повідомленні.

Порівнюючи ставлення до Сталіна в Росії (було використано дані Левада-Центру) та Україні, КМІС зазначає таке: "якщо у 2012 році в Україні та Росії приблизно однакова частка населення позитивно ставилися до Сталіна, то далі в Україні загалом ставало менше симпатиків радянського диктатора, а в Росії, навпаки, стрімко зростала прихильність до нього".

Як зазначає гендиректор КМІС Володимир Паніотто, ставлення до Сталіна є "чутливим індикатором успіху процесів декомунізації в Україні та особливо показовим індикатором різниці між українським і російським суспільством. Якщо нині 9% українців вважають Сталіна великим вождем і 4% ставляться до нього позитивно, то в Росії 54% вважають великим одного з найжорстокіших тиранів в історії людства, а 63% ставляться до нього із захопленням, з повагою або з симпатією. Ба більше, за даними того самого Левада-Центру, останні 10 років (з 2012 року) Сталін очолює список найвидатніших людей усіх часів і народів із точки зору населення Росії".

Протягом 29 вересня - 9 жовтня 2023 року КМІС провів власне всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус". Методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1 010 респондентів, які проживають в усіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводили з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, контрольованих владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не додавали жителів територій, які тимчасово не були контрольовані владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводили з громадянами за кордоном. За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,4%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА