18:34 16.11.2023

Важливою темою обговорення на зустрічі Байдена й Сі Цзіньпіна було розроблення нового механізму контролю за ядерною зброєю - експерт

2 хв читати
Важливою темою обговорення на зустрічі Байдена й Сі Цзіньпіна було розроблення нового механізму контролю за ядерною зброєю - експерт

Важливою темою обговорення на зустрічі президента США Джо Байдена і глави КНР Сі Цзіньпіна в Сан-Франциско було розроблення нового механізму контролю за ядерною зброєю, а також майбутні вибори в Тайвані, вважає експерт з політичних питань Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

"Увесь світ спостерігав за зустріччю. Особливо вона важлива на тлі загострення економічних відносин між Китаєм і США, які вже невдовзі можна було б охарактеризувати як "торговельну війну". І, звісно, два місяці до виборів на Тайвані, які відбудуться 13 січня", - сказав Попов у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Від зазначив, що результат майбутніх виборів непередбачуваний, і лідерам це треба було обговорити, тому що вибори могли стати приводом для ескалації.

"Думаю, великим питанням обговорення було розроблення нового механізму контролю за ядерною зброєю. Це для нас також важливо, тому що РФ періодично лякає можливістю її застосування. І тому, коли Китай зі США разом обговорять цей механізм, Росія буде змушена до нього приєднатися", - висловив думку експерт.

Він також відзначив важливість, що Україну обговорювали на найвищому рівні і що позицію Києва враховують. Зокрема, експерт нагадав про візит керівника Офісу президента України Андрія Єрмака до Вашингтона.

"Добре, що позицію самої України враховують, бо саме напередодні зустрічі Андрій Єрмак і українська делегація провели кілька днів у Вашингтоні і донесли позицію України щодо мирного врегулювання. І тому бачимо, що США й Китай обмінялися позиціями. Можемо лише припускати, що вдасться й далі утримувати Китай від прямої військової допомоги, від постачання летальної зброї Росії. Це в нашій ситуації вже плюс", - зазначив Попов.

За його словами, те, що Єрмак особисто кілька днів провів у Вашингтоні, де зустрівся з державним секретарем США Ентоні Блінкеном і радником президента США з нацбезпеки Джейком Салліваном, "означає, що принцип "нічого про Україну без України" не було порушено".

Водночас експерт упевнений, що Сі Цзіньпін під час візиту представив позицію росіян, тому що було кілька контактів найвищого рівня, і Путін буквально кілька тижнів тому відвідував Пекін.

"Тобто Китай говорив, зокрема, від імені Росії, так само як США говорили, зокрема, від імені України, що стосується власне нашої війни. І більше того, була інформація, що незабаром будуть нові контакти найвищого рівня між Китаєм і РФ", - наголосив Попов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА