11:39 23.11.2023

Австрія закликала ЄС не давати перевагу Україні перед Боснією і Герцеговиною в питанні членства

2 хв читати
Австрія закликала ЄС не давати перевагу Україні перед Боснією і Герцеговиною в питанні членства

Глава Міністерства закордонних справ Австрії Александер Шалленберг закликав лідерів Європейського Союзу не надавати перевагу Україні перед Західними Балканами, коли вирішуватимуть питання про переговори про членство. Про це він заявив в інтерв'ю Financial Times, повідомляє "Європейська правда".

Як зазначив Шалленберг, Євросоюзу необхідно закріпити свій вплив і в Україні, і в Боснії і Герцеговині, щоб протидіяти російському впливу, і стабільність в обох регіонах однаково важлива. Тому було б "геостратегічною катастрофою", якби ЄС дивився на Західні Балкани "під збільшувальним склом і в рожевих окулярах - на Україну".

"Не можна, щоб одні групи були на швидкісній смузі, а інші - на службовій", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи розглядає Австрія можливість накласти вето на початок переговорів про вступ з Україною, якщо Боснії також не буде надано зелене світло для переговорів, Шалленберг сказав, що дискусії "вже тривають у правильному напрямку".

"Але... давайте не створювати проблему в регіоні, який очікує вже 20 років, і не створювати їм іще одного бар'єру. Як сказав прем'єр-міністр Албанії Еді Рама, якщо я правильно навів його слова, чи маємо ми розпочати війну на Балканах, щоб привернути вашу увагу? Будуть дуже гарячі дебати, і ми хочемо, щоб сигнали були однаковими в обох напрямках із геостратегічних міркувань", - заявив міністр.

Він наголосив, що є прихильником поступового розширення ЄС, однак нинінеобхідний інший підхід, ніж під час попередніх хвиль розширення у 2004-му, 2007-му і 2013 роках, коли це було питання "вступати чи не вступати".

Якщо буде збережено старий підхід, "Україна, ймовірно, ніколи не стане його (Євросоюзу) частиною... до певної міри", вважає Шалленберг.

За його словами, поетапний підхід допоміг би прив'язати країни-кандидати до ЄС, перш ніж надавати їм переваги повного вступу, такі як доступ до сільськогосподарських субсидій.

"Чи можемо ми уявити собі розширення без аграрної політики? Так, можемо", - сказав він, додавши, що для нових членів можуть бути запропоновані довгі перехідні періоди.

Шалленберг заявив, що ЄС не має дозволяти Росії та Китаю посилювати свій вплив у регіоні Західних Балкан, зокрема й за допомогою інфраструктурних проєктів, які слід фінансувати Брюсселю.

"Ми маємо послати сигнал третім сторонам: ці країни - наші, вони є частиною нашої сім'ї", - зазначив міністр.

Окремо він застеріг від повільного прогресу щодо Сербії.

"Для народу Сербії нічого не рухається... Уперше ми маємо опитування в Сербії, де переважна більшість не підтримує Європейський Союз. Це має вдарити в усі наші тривожні дзвони. Ми їх втрачаємо", - наголосив Шалленберг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА