19:14 27.11.2023

Росії не місце в Міжнародній морській організації, тому що ніхто за останні десятиліття не завдав більшої шкоди вільному мореплавству, ніж вона - Зеленський

2 хв читати
Росії не місце в Міжнародній морській організації, тому що ніхто за останні десятиліття не завдав більшої шкоди вільному мореплавству, ніж вона - Зеленський

Росії не місце в Міжнародній морській організації, в її керівних органах, тому що ніхто за останні десятиліття не завдав більшої шкоди вільному мореплаванню, ніж вона, заявив президент України Володимир Зеленський у зверненні до учасників 33-ї асамблеї Міжнародної морської організації.

Виступаючи через відеозв'язок перед учасниками засідання, Зеленський зазначив, що з початком неспровокованої війни РФ проти України, свобода мореплавства у водах Чорного моря зазнала найсильнішого удару з часів Другої світової війни.

"У перший день війни РФ заблокувала наші порти і зламала наші маршрути морської торгівлі. Це призвело до негативних наслідків. Насамперед із точки зору продовольчої безпеки. Експорт продовольства з України впливає на життя майже 44 млн людей у різних регіонах світу", - заявив він, водночас додавши, що "Україні вдалося подолати цю небезпеку".

Зеленський, зокрема, нагадав, що навіть попри односторонній зрив Росією Чорноморської зернової ініціативи, Україна змогла випустити сотні суден із вантажами до країн Європи, Азії та Африки. Він також зазначив, що попри масовані удари РФ по портах і цивільних суднах, наразі військовий її потенціал значно обмежений.

"Ми відігнали її флот із нашої частини морської акваторії. І це дало нам змогу запустити альтернативні маршрути в Чорному морі: уже майже 6 млн тонн вантажів перевезено менше ніж за три місяці", - сказав президент.

Водночас Зеленський висловив упевненість у тому, що Міжнародна морська організація як створена для гарантування глобальної безпеки мореплавства установа має приділяти значно більше власної уваги питанням безпечного функціонування морських портів і в Україні, і в тих регіонах, де відбувається або може відбутися агресія.

Він також запросив представників організації відвідати Одесу та інші приморські міста України, "щоб вони побачили, з якими труднощами зіткнулися наші люди і як подолали їх".

Глава держави наголосив, що "всі, хто намагається зруйнувати фундаментальні принципи мореплавства, має за це відповідати". "Свобода морів - це одна з ключових свобод, які дали змогу людству стати на шлях прогресу. Ми разом маємо її захищати", - заявив він.

З огляду на це, Зеленський закликав Міжнародну морську організацію "довести, що жоден руйнівник свободи мореплавання не залишиться безкарним".

"Росії не місце в Міжнародній морській організації, не місце в її керівних органах, тому що ніхто за останні десятиліття не завдав більшої шкоди вільному мореплавству, ніж Росія. Вона має за це справедливо відповідати, і така відповідальність агресора гарантуватиме збереження глобальної довіри до цієї нашої організації", - резюмував президент України.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА