15:28 28.11.2023

Комітет Ради розгляне питання про зняття Безуглої з посади голови підкомітету на найближчому засіданні - Фріз

3 хв читати
Комітет Ради розгляне питання про зняття Безуглої з посади голови підкомітету на найближчому засіданні - Фріз

Парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на найближчому засіданні може розглянути питання щодо зняття народної депутатки Мар'яни Безуглої (фракція "Слуга народу") з посади голови підкомітету з питань цивільного нагляду та контролю, повідомила член комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарність").

"У нас не було засідання (сьогодні - ІФ-У), тому що був відсутній кворум. У нас був формат заслуховування питань у закритому режимі. Крім пунктів порядку денного, я порушила питання про відсторонення Безуглої з посади керівника підкомітету та попросила внести це питання до порядку денного наступного засідання комітету", - розповіла Фріз агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За словами Фріз, колеги з комітету нацбезпеки підтримали її в тому, що на публічні висловлювання Безуглої на адресу головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного комітет має відреагувати.

"Отримала розуміння колег про необхідність реакції комітету", - зазначила Фріз.

Вона також додала, що на сьогоднішній зустрічі членів профільного комітету Безугла відсутня.

Як зазначила Фріз у фейсбуці, вона також сказала колегам, що відсутність реакції парламентського комітету з питань національної безпеки "на останні інформаційні "випади" проти військового керівництва" суспільство може розцінити як толерантність до таких дій.

Фріз наголосила, що єдиним політиком, хто за посадою і функціоналом в Україні може публічно критикувати або вимагати від главкома піти у відставку, є президент Володимир Зеленський.

Вона нагадала, що функціонали Верховної Ради та профільного парламентського комітету чітко визначені в законодавстві й не передбачають можливості депутатів займатися або втручатися в кадрові питання Збройних сил України.

"Крім того, на жодному засіданні комітету на порядку денному не стояло питання щодо представлення ГШ (Генеральним штабом - ІФ-У) або головкомом планів чи стратегій, адже все це має відбуватися у Ставці Верховного головнокомандувача", - написала Фріз.

За її словами, "розголосила чи не розголосила" Безугла у своїх постах у соціальних мережах державну таємницю, "чи підпадають вони під дію інших статей КК України - справа правоохоронних органів".

"Проте з точки зору політичної відповідальності такі інформаційні диверсії мають отримувати чітку та адекватну реакцію. Розраховую на ухвалення рішення... на наступному засіданні комітету з нацбезпеки", - наголосила Фріз.

Як повідомлялося, Фріз ініціювала розгляд питання про зняття Безуглої з посади голови підкомітету з цивільного нагляду і контролю на засіданні профільного комітету.

Останнім часом Безугла в соцмережах постійно висловлює претензії до дій Залужного. Зокрема, вона звинуватила Залужного у відсутності плану воєнних дій на 2024 рік і в некомпетентності.

У Верховній Раді зареєстровано три проєкти постанови авторства Федора Веніславського, Ігоря Кривошеєва ("Слуга народу"), Ірини Геращенко ("Європейська солідарність") про відкликання Безуглої з посади заступника голови комітету з нацбезпеки, а також зі складу профільного комітету.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА