17:09 06.12.2023

Посли ЄС продовжать обговорення проєкту рішення саміту ЄС щодо початку переговорів про членство України аж до неділі. Угорщина продовжує блокувати

2 хв читати
Посли ЄС продовжать обговорення проєкту рішення саміту ЄС щодо початку переговорів про членство України аж до неділі. Угорщина продовжує блокувати

Посли - постійні представники країн-членів Європейського Союзу аж до неділі продовжать обговорювати проєкт рішення Європейської ради щодо початку переговорів про членство України в ЄС.

Наразі розбіжностей ще не усунуто - Угорщина продовжує блокувати питання, пов'язані з підтримкою Києва, повідомив у середу в Брюсселі агентству "Інтерфакс-Україна" на умовах анонімності європейський дипломат.

"Засідання постійних представників триватимуть аж до неділі. Угорщина все ще продовжує блокувати (рішення про початок переговорів з Україною про членство в ЄС - ІФ-У)", - сказав він.

Як відомо, засідання Європейської ради на рівні глав держав і урядів відбудеться в Брюсселі 14-15 грудня. Очікується, що лідери ЄС обговорять пропозиції Європейської комісії "дати зелене світло", тобто ухвалити політичне рішення щодо переговорів із Україною про членство, які можуть бути розпочаті після того, як Київ виконає в повному обсязі умови, що залишилися. Єврокомісія вважає, що це може бути зроблено в березні, після чого буде представлено нову доповідь, на підставі якої буде затверджено рамки переговорів. Тільки після цього офіційні переговори будуть можливі. Крім того, на порядку денному пропозиція Європейської комісії виділити Україні EUR50 млрд фінансової допомоги на наступні чотири роки з метою забезпечення стабільності фінансової підтримки.

Водночас прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан написав лист президенту Європейської ради Шарлю Мішелю, в якому закликав його не ухвалювати рішення з цих питань. Своєю чергою, за повідомленнями Politico, Мішель має намір скоротити час перебування в Пекіні на саміті ЄС-Китай, який відбудеться 7-8 грудня, для того, щоб продовжити консультації з лідерами європейських країн. Це необхідно частково через те, що у ЄС немає безпечної телефонної лінії з Пекіна, яка дала б змогу Мішелю контактувати з лідерами, не залишаючи китайську територію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА