21:02 10.01.2024

Джонсон спростував своє ставлення до зриву мирних переговорів між Україною та РФ навесні 2022р.

3 хв читати
Джонсон спростував своє ставлення до зриву мирних переговорів між Україною та РФ навесні 2022р.

Експрем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон в інтерв'ю The Times, опублікованому в середу, спростував заяви Москви про те, що він заборонив президенту України Зеленському "підписувати з РФ мирну угоду" і наказав "продовжувати війну".

Зокрема, Джонсон назвав подібні твердження Кремля "повною нісенітницею і російською пропагандою".

Як повідомляє видання, коли у квітні 2022 року Джонсон зустрівся із Зеленським у Києві, він став одним із перших західних лідерів, які відвідали Україну від початку російського вторгнення. В Україні експрем'єра хвалили за хоробрість і підтримку українського народу, тоді як на батьківщині критики Джонсона припускали, що візити в Україну покликані відвернути увагу від політичних скандалів навколо політика.

"Однак у Росії поїздка Джонсона в Україну тепер уявляється Кремлем як щось набагато більш зловісне: втручання, що зірвало мирну угоду між Києвом і Москвою, яка гарантує, що швидкого закінчення найбільшого конфлікту в Європі з 1945 року не буде", - пише The Times.

Видання зазначає, що останніми місяцями Москва звинувачувала Джонсона в тому, що він наклав вето на угоду, яка, на її думку, призвела б до виведення російських військ в обмін на відмову Києва від прагнення вступити в НАТО і зобов'язання дотримуватися нейтралітету.

Так, торік російський лідер Володимир Путін на зустрічі в Санкт-Петербурзі з африканськими лідерами стверджував, що угоду з Києвом було погоджено, але потім "викинуто в піч". Україна, зі свого боку, стверджувала, що жодних угод не підписувала і що будь-які остаточні домовленості могли бути досягнуті тільки на зустрічі Путіна і Зеленського.

Також офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова наприкінці минулого року заявила, що Джонсон наказав Зеленському не погоджуватися ні на які мирні угоди з Москвою. "Джонсон заборонив Києву підписувати мирний договір із Росією за підсумками переговорів у Стамбулі наприкінці березня 2022 року і зажадав продовження бойових дій проти Росії", - заявила вона.

За словами самого Джонсона, наведеними в інтерв'ю The Times, під час бесіди із Зеленським у Києві після стамбульських переговорів "він (Джонсон - ІФ-У) був занепокоєний характером можливої угоди і пообіцяв, що Велика Британія підтримає Україну "на тисячу відсотків"".

"На тому етапі я був трохи стурбований. Я не міг зрозуміти, про що може йтися, і думав, що будь-яка угода з Путіним буде досить брудною", - сказав він.

The Times також послалося на колишню радницю Білого дому з питань Росії Анджелу Стент, яка заявила, що їй важко уявити, що будь-який західний політик зможе успішно наказувати Зеленському ухвалювати рішення. "Західні чиновники іноді стикалися з тим, що Зеленський не погоджувався на деякі речі, які вони пропонували", - сказала вона, пославшись, своєю чергою, на широко відомі розбіжності між Києвом і американськими чиновниками з приводу тактики контрнаступу України минулого року.

Як повідомлялося, представники України та Росії 29 березня провели в Стамбулі чергові переговори з метою врегулювання бойових дій.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА