14:48 29.01.2024

В Україні може значно збільшитися кількість несанкціонованих звалищ небезпечних відходів – нардеп Криворучкіна

2 хв читати
В Україні може значно збільшитися кількість несанкціонованих звалищ небезпечних відходів – нардеп Криворучкіна

Народний депутат України та заступниця голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування Олена Криворучкіна повідомила, що через невідповідність дій КМУ вимогам Закону України "Про управління відходами" Україна вже понад два тижні не має жодного ліцензованого суб’єкта по утилізації небезпечних відходів, а бізнес немає можливості утилізувати такий тип відходів законним шляхом.

Згідно пресрелізу, який має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна", така ситуація несе в собі комплекс ризиків: починаючи з ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації внаслідок необхідності складування органічних відходів та підвищення рівня пожежної небезпеки з-за накопичення відпрацьованих паливо-мастильних матеріалів до збільшення кількості несанкціонованих звалищ небезпечних відходів через те, що не усі відходи у бізнеса є можливість зберігати довгий термін.

"Кричуще порушення Кабміном термінів розроблення підзаконних актів для нормативного врегулювання управління небезпечними відходами призвело до колапсу на цьому ринку. Сьогодні в Україні не має жодної ліцензованої компанії, яка має права надавати такі послуги", - повідомила нардеп.

Також нардеп наголосила на тому, що ситуація з ліцензуванням учасників ринку утилізації може бути використана для монополізації ринку. У зв'язку з цим профільний комітет ВР вирішив направити звернення до Офісу Генерального прокурора України, НАЗК, Кабміну, Міндовкілля, Держекоінспекції для з’ясування всіх деталей ситуації, що склалася.

Як відомо, 9 липня 2022 року було опубліковано Закон України "Про управління відходами", який набрав чинності через 12 місяців. Ним встановлено вимогу чинним суб'єктам господарювання у сфері управління небезпечними відходами отримати ліцензію на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами протягом шести місяців з моменту набрання чинності цим Законом. Однак, в порушення вказаних вимог, Постанову КМУ "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами" №1278 прийнято лише 5 грудня 2023 року, тобто з порушенням терміну більше ніж на 4 місяці. Відповідно, прийняття з запізненням постанови призвело до того, що реальній термін отримання нової ліцензії з управління небезпечними відходами становив лише 1 місяць та 4 дні. При цьому, Закон України "Про ліцензування видів господарської діяльності" передбачає, що, у разі внесення змін до нормативно-правових актів у сфері ліцензування, надання державою достатнього для реалізації цих змін строку, але не менш як два місяці.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА