11:04 21.02.2024

Президент Польщі сподівається на мирне врегулювання протестів польських фермерів у тристоронньому форматі

2 хв читати
Президент Польщі сподівається на мирне врегулювання протестів польських фермерів у тристоронньому форматі

Протести польських фермерів на українсько-польському кордоні - це певний конфлікт інтересів між фермерами, виробниками сільськогосподарської продукції в Україні та європейськими фермерами, які побоюються за своє існування. Ми намагаємося вирішити цю проблему мирним шляхом, заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю "Українському Радіо".

"Ці протести на даний момент, можна сказати, прокотилися практично по всьому Європейському Союзу. Простіше кажучи, фермери бояться величезного напливу української сільськогосподарської продукції на ринки країн Європейського Союзу", - прокоментував він блокування всіх перевезень з України польськими протестувальниками.

На думку Дуди, ситуація, що виникла, спричинена через російську агресію проти України. "Якби не було російської агресії проти України, то цієї проблеми не виникло б взагалі", - наголосив польський президент.

Він нагадав, що Польща є демократичною країною, де право на протест гарантоване Конституцією, відповідно воно толерантно сприймається і захищається. З огляду на це польська влада не могла не схвалити запити на проведення фермерських протестів, бо "має діяти на підставі та в межах чинного законодавства".

"Блокування кордону - це не рішення польського уряду, це не рішення жодної польської влади. Це просто рішення, ухвалене фермерами, фермерськими організаціями", - сказав Дуда.

Відповідаючи на запитання про можливий шлях вирішення проблеми, президент Польщі зазначив, що зовсім нещодавно в Польщі відбулися протести водіїв та їхніх профспілок, а також Асоціації вантажоперевізників. Цей протест було зупинено в результаті переговорів із владою і досягнутих у тристоронній формулі "Польща - Україна - водії" домовленостей.

Дуда висловив сподівання, що і в ситуації зі страйкуючими фермерами конфлікт можна буде вирішити мирним шляхом, шляхом переговорів.

Як повідомлялося, у Польщі з 9 лютого розпочалися страйки польських фермерів, які виступають проти скорочення євродотацій для сільського господарства, "зеленого" курсу ЄК та імпорту української агропродукції. 20 лютого в Польщі під час загальнодержавного страйку польських фермерів, які блокували всі українсько-польські прикордонні переходи і для автомобільного, і залізничного транспорту, стався інцидент біля пункту пропуску "Медика - Шегині". Страйкуючі фермери розкрили вантажний контейнер із кукурудзою, яка прямувала до Німеччини, і висипали її на землю.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА