12:43 23.02.2024

Україна не боїться брати на себе відповідальність за безпеку в Європі - Жовква

2 хв читати
Україна не боїться брати на себе відповідальність за безпеку в Європі - Жовква

Україна після перемоги буде відповідальною за колективну безпеку в Європі, сказав в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква.

"Європа має не боятися взяти на себе відповідальність за європейську безпеку. Україна не боїться брати на себе відповідальність не лише за свою безпеку, а й за безпеку на всьому континенті. І навіть після нашої перемоги ми будемо відповідальні за безпеку і в цій частині світу, і загалом в Європі", - сказав він.

Жовква нагадав, що президент Зеленський на Мюнхенській безпековій конференції говорив "про два боки євроатлантичної безпеки - атлантичний та європейський". "Сьогодні бачимо, що баланс поки що змістився на європейський бік. Принаймні ми бачимо конкретні суми фінансування з Європейського Союзу, конкретні суми, оголошені нашими партнерами", - зазначив він.

Співрозмовник агентства також зазначив, що крім структури НАТО, яка об'єднує, зокрема, і більшість європейських країн, є відповідний компонент безпеки в Європейському Союзі.

"Він є на папері. Стаття 42 пункт 7 Лісабонського договору містить насправді положення, які сильніші у своїх формулюваннях, ніж стаття 5 Північноатлантичного договору. Проблема тільки в тому, що вона не працює", - сказав Жовква.

"Європа має бути готова нести відповідальність за свою безпеку. Те, що зараз відбувається, а саме російська агресія проти України, це дуже хороший "security-check". Країни, безумовно, не говорять це на публіку, але зараз, напевно, дуже ретельно перевіряють свій потенціал. І розуміють, що потрібно дуже швидко зробити, щоб його наростити. І тут Україна також простягає свою руку", - заявив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА