20:20 02.04.2024

Віталій Кличко представив Концепцію відновлення місцевого самоврядування України - АМУ

2 хв читати
Віталій Кличко представив Концепцію відновлення місцевого самоврядування України - АМУ
Фото: сайт АМУ

Мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко представив Концепцію відновлення місцевого самоврядування України, затверджену Правлінням АМУ. Концепція передбачає початок реформ ще за умов воєнного стану і враховує усі сфери життя громад. Про це повідомляється на сайті АМУ.

"Вже минуло 10 років з початку децентралізаційної реформи, і ми, Асоціація міст України, спільно з міжнародними партнерами пропонуємо наступний крок для продовження розвитку демократії – Концепцію відновлення місцевого самоврядування України", – заявив Віталій Кличко.

Концепція відновлення місцевого самоврядування України одночасно визначає завдання за двома напрямками: створення для мешканців достойних умов в кожній громаді та формування демократичної системи доброго урядування на всіх рівнях.

В Концепції визначені вимоги до створення достойних умов для мешканців у різних сферах життя: освіті та культурі, медичному та соціальному обслуговуванні, містобудуванні та інфраструктурі, житлово-комунальному господарстві, а також у сфері безпеки та регіонального розвитку.

Створення дієвої партисипативної системи доброго урядування на місцевому рівні передбачає визначені в Концепції обсяг і повноваження місцевого самоврядування, підзвітність й підконтрольність муніципальної влади, демократію на місцях, забезпечення якісних консультацій, міжмуніципальне співробітництво та місцевий економічний розвиток.

Передбачено два етапи реалізації Концепції та проведення реформи. Перший етап – під час воєнного стану, до Перемоги України. Другий етап – протягом десяти років після Перемоги.

Другий етап реалізації Концепції передбачає конкретні рішення в такій послідовності:

1. максимально швидка відмова від військових адміністрацій, місцеві вибори;

2. інституційне та фінансове забезпечення роботи органів місцевого самоврядування;

3. реконструкція місцевої інфраструктури;

4. спроможність всіх муніципалітетів забезпечувати мешканців якісними й доступними послугами;

5. створені умови для повноцінного демократичного місцевого самоврядування.

Концепція передбачає 19 критеріїв віддачі та результатів, сякі формовані з врахуванням Рекомендацій ОЕСР щодо покращення системи вимірювання результатів роботи муніципалітетів в Україні, які складуть комплексну структуру моніторингу та оцінки майбутніх змін.

Документ враховує пропозиції спеціального посланника Уряду ФРН з питань децентралізації, доброго урядування та публічної служби професора Георга Мільбрадта, віцеголови Групи незалежних експертів з питань Європейської Хартії місцевого самоврядування Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Ніколаус-Комніноса Хлєпаса, Ради європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR) та пропозиції, озвучені на зустрічі Європейського альянсу міст та регіонів для відбудови України Європейського комітету регіонів 8 грудня 2023 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА