Політика

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Концентрація ресурсів для зміцнення ЗСУ, будівництво фортифікацій і децентралізація енергетики –  зараз це три ключові умови для збереження держави, заявив на брифінгу Петро Порошенко.

«Перший пріоритет – оборона держави і підтримка ЗСУ. Протягом останнього тижня ми передали новітні і дуже ефективні системи кіберзахисту, системи РЕБ, які дуже добре проявили себе на східному фронті. Ще п`ять виробів «Ай-Петрі» передані військам і сьогодні приступили до виконання бойових завдань – по всій смузі аж до Вугледара і Часова Яра. Думаю, що щільність буде тільки зростати.  Загальна кількість, яка буде передана до початку травня, складе 20 одиниць», – зазначає Порошенко. Він також повідомив, що «Євросолідарність» готує зміни до закону про мобілізацію, який вчора підписав президент.

«Ми готуємо зміни до цього закону в частині позицій щодо звільнення військовослужбовців – так звана демобілізація, по забезпеченню ротації, по фінансувванню і обов’язковому забезпеченню всім необхідним мобілізованих українських воїнів. Ми вимагаємо звіту Мінфіну, Міноборони, Уряду про те, що гарантовано кожен мобілізований не тільки пройде необхідне навчання, а й буде забезпечений зброєю, боєприпасами, бронежилетом, кевларовим шоломом, системами РЕБ, «теплом» і всім тим, що вкладається в натівську систему Save Soldier – «Збережи воїна». Ми розробили і будемо вимагати прийняття аналогічної системи в українських Збройних Силах», – наголосив п’ятий президент.

Порошенко також наполягає на створенні ТСК щодо будівництва фортифікаційних споруд. «Ми маємо бути орієнтовані на результат, а не на процес. Мене на цікавлять фоточки і відосики з одного ВОПа або РОПа. Мене цікавить, щоб на ділянках фронту від Часового Яру до Авдіївки і Мар‘їнки, від Куп‘янська до Вугледара ми мали другу, третю лінію оборони для того, щоб наші воїни могли відійти на заздалегідь підготовлені позиції і зупинити ворога», – сказав Порошенко.

«Зі свого боку хочу поінформувати, що трактори, екскаватори, пилорами, техніка, навантажувачі, які Фонд Порошенка передав в інженерні бригади і бригади Сил підтримки, саперні батальйони, вже працюють», – зазначає лідер партії.

«Ми вимагаємо фактично щоденної роботи парламенту. Вчора Голові ВР була спрямована вимога негайно виконати прийняте парламентом рішення і заслухати міністра Кубракова і голову агенції Найєма щодо захисту критичної, енергетичної інфраструктури. Тому що для забезпечення ефективного функціонування економіки ключовою є енергетика. Саме з функціонування економіки ми заробляємо кошти, за рахунок яких фінансується армія. Інших джерел фінансування армії для України, на жаль, не існує», – нагадав Порошенко. Він закликав владу вже зараз готуватися до наступного опалювального сезону, який може бути набагато складнішим, аніж зима 2022-2023 року.

«На жаль, руйнування критичної, енергетичної інфраструктури ставить під загрозу спокійне життя людей, і ми вимагаємо, щоб з цього були зроблені відповідні висновки. Треба вжити заходів з відновлення балансуючих потужностей. Треба проаналізувати можливість перетоків з ЄС, від наших сусідів для того, щоб ми могли зробити більш ефективною енергетику України», – вважає Порошенко.

«Ми маємо захистити трансформаторні підстанції і розподільчі потужності. В першу чергу треба звернути увагу на розподільчі системи АЕС. Я також хочу наголосити, що пропозиції, які зараз лунають від Мінінфраструктури, Міненерго, від Енергоатому всі вільні кошти  спрямувати на добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС – це не просто тупість, а вже дуже близько до диверсії. Тому що атомні енергоблоки будуються в найкращому випадку декілька років, а може навіть і десятиліття», – обурився Петро Порошенко.

«У нашому випадку ресурси мають бути спрямовані на захист, на дубляж енергетичних мереж і на децентралізацію електроенергетики. Це не тільки генератори, газові турбіни. Я вимагаю негайно розглянути позицію щодо потужностей зберігання, накопичення – сучасні світові технології готові запропонувати Україні таку можливість як для об’єктів промислової інфраструктури, так і для лікарень, шкіл, медичних закладів, закладів освіти. І коли наша енергетика буде вимушена робити віялові відключення, то об’єкти інфраструктури будуть надійно задубльовані», – пояснює Порошенко.

Він також закликав парламент забезпечити ухвалення законів, необхідних для початку вступних переговорів України з Євросоюзом. «Найоптимістичнішим сценарієм є червень 2024 року. Для нас це дуже важливо, ми маємо отримати це рішення в цьому півріччі і до виборів в Європейський парламент. Ми вимагаємо, щоб парламент виконав все своє «домашнє завдання», – пояснює Петро Порошенко.

За словами лідера «Євросолідарності», треба негайно змінювати комунікційну стратегію держави, говорити людям правду і пояснювати рівень загрози. «Люди мають право чути дискусії в парламенті. Люди мають право знати ті ризики і загрози, які є в країні. Ми вимагаємо негайно розпочати пряму трансляцію засідань парламенту, допустити туди журналістів і забезпечити право українського народу на правду. Сьогодні прийшов час необхідності уряду національного порятунку. Ми маємо об’єднатися для того, щоб захистити і зберегти країну», – вважає Петро Порошенко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ