Пресконференції

Майже половина українців розмовляють у побуті лише українською мовою - соцопитування

(додано 3-9-й абзаци)

Київ. 4 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - 48,4% населення України вважають за краще спілкуватися вдома українською мовою, свідчать дані соціологічного опитування респондентів, проведеного центром "Соціальний моніторинг" з 19 до 28 лютого, презентовані в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Водночас 23,9% спілкуються двома мовами: українською та російською. У свою чергу лише російську мову в колі сім'ї використовують 27,3% респондентів. Ще 0,4% опитаних розмовляють у побуті іншою іноземною мовою.

При цьому 40,5% респондентів хотіли б читати друковані видання українською мовою, для 38,3% не має значення, українською або російською мовами, 19,4% віддали б перевагу читати російською мовою.

Що стосується перегляду телевізійних програм, випусків новин, перегляду фільмів, концертів і прямих трансляцій, то 40,5% віддали б перевагу дивитися українською мовою, для 38,2% не має значення українською чи російською мовами, а 19,4% дивилися б російською мовою.

У свою чергу 50,4% респондентів підтримують заборону російських телеканалів як необхідний крок для захисту держави, 41,5% вважають заборону телеканалів помилковим кроком, 8,1% не змогли дати відповідь.

44,1% українців підтримують заборону російських артистів і окремих російських фільмів, 46,9% вважають, що така заборона призводить до обмеження прав громадян, 9% не змогли дати відповідь.

Заборону російських соціальних мереж підтримують 47,2% респондентів, не підтримують 42,6%, не змогли відповісти 10,2% опитаних.

Також, за даними соціологічного дослідження, для 63,8% українців джерелом отримання суспільно-політичної інформації є українські телевізійні канали, 56,8% отримують інформацію з соціальних мереж, 46,8% - з українських інтернет-видань, 15% - з Telegram-каналів, 11,3% - з радіо, 11,1% - з друкованих газет і журналів, 8,6% - з російського телебачення, 3% - з європейських ЗМІ, 1,6% - з російських соціальних мереж та інших джерел.

Зазначається, що у східних (61,4%), південних (56,6%) регіонах України, а також на підконтрольній уряду частині Донбасу (63,7%) люди вважають за краще отримувати суспільно-політичну інформацію з соціальних мереж, що є вищим показником, ніж у інших регіонах України.

Соціологічне опитування проводилося центром "Соціальний моніторинг" з 19 до 28 лютого методом індивідуального інтерв'ю за місцем проживання серед 3 017 респондентів у всій Україні, за винятком тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму. Статистична похибка становить від 1,1% до 1,9%.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ