Пресконференції

Майже половина українців користуються українською мовою в побуті - опитування

Київ. 15 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Майже 48,6% українців використовують для спілкування у побуті переважно українську мову, ще 24,2% громадян користуються в повсякденному житті і українською, і російською мовами з однаковою частотою, свідчать результати опитування "Динаміка соціально-політичних настроїв і оцінок населення України", проведеного з 26 травня до 8 червня, які були презентовані у прес-центрі "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Так, 33,5% респондентів для повсякденного спілкування використовують виключно українську мову, ще 15,1% використовують українську частіше за інші мови.

З однаковою частотою використовують і українську, і російську 24,2% громадян. Ще 14,1% у побуті використовують переважно російську мову, а виключно російською в повсякденному житті спілкуються лише 12,3%. Інші мови для спілкування в побуті використовують приблизно 0,5% українців.

При цьому, кількість українців, які хочуть споживати інформацію зі ЗМІ виключно українською мовою, становить 23,5% від загальної кількості громадян нашої країни для телевізійних програм і 18,1% для друкованих видань, а переважно українською - 18,1% для телепрограм і 13,3% для друкованих видань.

Ще 38,9% українців готові дивитися телепередачі і українською, і російською мовами з приблизною однаковою частотою, а 36,1% - готові читати друковані ЗМІ обома мовами.

Дивитися телепрограми та читати видання переважно російською мовою хоче приблизно однакова кількість українців - 11% для ТБ і 11,1% для друкованих видань, а виключно російською - 7% для телепрограм і 8,5% для друкованих ЗМІ.

Споживати інформацію іншими мовами з телепрограм готові 0,1% українців, із друкованих видань - 0,8%.

При цьому, 1,4% респондентів не дивляться телепрограм жодною мовою, а 10,3% не читають друковані видання.

Опитування громадської думки проводилося з 26 травня до 8 червня 2021 року Центром "Соціальний моніторинг" методом особистого інтерв'ю за місцем проживання респондента у всіх регіонах України (за винятком тимчасово непідконтрольної території). Загалом були опитані 3004 респонденти. Похибка вибірки не перевищує 1,9%.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ