Пресконференції

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Державна служба статистики України зафіксувала у статистичному щорічному звіті, що чисельність вовків в Україні різко зменшується і це державна статистика, повідомив на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

За 20 років відбулося  скорочення популяції на 30%: у 2000 році в Україні було 2800 вовків, у 2005 – 2600, в 2017 - 2300, у 2018 - 2100 і у 2020 - тільки 2000 вовків.

Державна статистика говорить про те, що вовки знищуються.

Володимир Борейко повідомив, що у 2014 році пропонувалося Міністерству екології і Академії наук внести вовка в Червону книгу, тому що чисельність вовків стрімко зменшується, але тоді було отримано відмову.

Голова КЕКЦ додав, що 20 років Україна не виконує Бернську конвенцію, по якій вовк занесений у список під №2 і повинен охоронятися, щоправда, із застереженням, що тільки можна регулювати в маленькій чисельності, під контролем. Проте в Україні вовків внесено в 33 статтю закону про мисливське господарство, і там сказано, що мисливці у будь-який момент, якщо вони полюють на інших тварин, можуть знищити вовків - без контролю, без чисельності, скільки завгодно. Знищення вовків зараз вже підтверджено офіційно українською статистикою.

Вовки допомагають знижувати сказ у природі. У всіх європейських країнах, крім північної Македонії, яка поки що не є членом Євросоюзу, та України, вовків захищають. В інших країнах вони або занесені до Червоної книги, або занесені до списку мисливських тварин, тобто їх не знищують, як в Україні.

З юридичної точки зору, Україна порушує Бернську конвенцію по 14 позиціям, підкреслив В.Борейко.

"Мисливці катують вовків капканами," – додав він.

"Ми видали першу в Україні книжку по вовкам на захист вовків України. Тут не тільки екологічні матеріали, бо якщо у нас пишеться про тварин, про охорону тварин, то там тільки екологічний матеріал. Тут є і юридичний матеріал, і соціальний матеріал, і цікаве дослідження та приклад інших країн. Ця книжка була видана завдяки підтримці Благодійного фонду Асі Серпінської, яка ставиться дуже милосердно до охорони різних видів тварин і вовків," – уточнив В.Борейко.

Зоозахисниця Ася Серпінська розповіла про те, що немає вже тих вовків, які були 50-70 років тому в Україні. Популяція вовків не тільки скорочується через масовий відстріл, а й дрібнішає і вироджується, що в решті решт призведе до зникнення вовка як виду на теренах України. Вона підкреслила, що завжди підтримує все, що допомагає зберегти популяцію вовка на Україні.

"Задача таких книг, як ця, розвінчувати всі брехливі міфи про вовка. Шкоду державі наносять не вовки, а чиновники, крадії, корупціонери різних рівнів і неосвідчені невисокої культури люди. Таких книг повинно бути більше, але я не знаю,  де ще в Україні видаються книги природозахисного і зоозахисного змісту. Це вже восьма книга видана за фінансові підтримки мого фонду", - розповіла кандидатка математичних наук, зоозахисниця, керівниця благодійної організації "Гостомельський притулок для тварин Асі Серпінської" Ася Серпінська.

Цей фонд засновано п'ять років тому для допомоги та підтримки людей, небайдужих до долі природи і тварин в Україні і для розробки та лобіювання законопроєктів із зоозахисного і природозахисного напрямку, для юридичного захисту тварин і людей, що захищають тварин.

Адвокатка Help Animals Of Ukraine Оксана Оснач зупинилася на законодавчому регулюванні захисту вовків і уточнила, що основою для цього є міжнародна європейська екологічна конвенція, яка захищає не тільки вовків, а й інші види флори та фауни - це Бернська конвенція, яка була прийнята у 1979 році. Вказана конвенція регулює основні підходи і принципи формування загальноєвропейських підходів  для забезпечення і збереження природних видів флори та фауни. Основною метою вказаної конвенції є збереження дикої флори і фауни та їхніх природних місцеперебувань, а також забезпечення співпраці між державами в цій галузі та моніторинг і контроль стану вразливих видів та видів, які вже є під загрозою знищення.

Україна ратифікувала вказану конверсію у 1996 році, але із одним застереженням.

В Україні допускається вибіркове регулювання в обмеженні кількості видів за умови відповідного контролю щодо таких видів тварин, перелічених у додатку 2 до конвенції, куди входили на момент ратифікації бурий ведмідь та вовк. Також на момент ратифікації було дозволено використання капканів та пасток для відлову тварин, але в подальшому вони були заборонені для використання. Крім того, у подальшому бурий ведмідь був внесений до Червоної книги, а в 2009 році туди ж був внесений птах дупель.

Наразі питання щодо вовка не врегулювано, тобто відповідно до чинного законодавства України не врегулювано чисельність вовка, яка підлягає відлову чи відстрілу.

Незважаючи на те, що Україна ратифікувала конвенцію 28 років тому, за весь цей період часу жодним чином законодавство не було врегулювано відповідно до міжнародних норм.

Окрім того, чинна стаття 33 закону України "Про мисливське господарство та полювання" прямо вказує на те, що відстріл та відлов вовків здійснюється без будь-якого контролю та обмеження чисельності, тобто на сьогоднішній день відлов та відстріл вовків здійснюється безконтрольно, у зв'язку з чим є необхідність приведення чинного законодавства у відповідність до міжнародних норм.

Ці зміни потрібно відпрацьовувати з відповідними експертами, зоозахисниками, юристами у відповідній галузі, щоб вони могли реалізовуватися на практиці в житті.

"Також не потрібно забувати, що в період війни багато видів флори та фауни вже знищені у зв'язку з війною, а з урахуванням того, що також знищуються інші види вже з рук наших громадян, це нас прискорює до того, що ми можемо втратити дуже цінні види флори та фауни. Тому вже йде співпраця з відповідними міністерствами щодо проведення відповідності нашого законодавства. Тому вважаємо, що наразі, незважаючи на воєнний стан, це питання також підлягає розгляду та врегулюванню", - підкреслила адвокатка Оксана Оснач.

Президентка Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова нагадала, що в Україні наразі всього дві тисячі вовків, і якщо привести в приклад європейські країни, де приблизно така ж кількість вовків, то вони або є мисливським видом і там суворо контролюється відстріл вовків, або ж це взагалі захищений вид і занесений до Червоної книги.

У Болгарії налічується 2700 вовків, в Італії 3300 вовків, у Румунії 3000 вовків, у Польщі 1889 вовків і в цих країнах вовків внесено до Червоної книги, а в Україні цей вид вважається шкідливим, який можна відстрілювати в будь-яку пору року при полюванні на інші види і взагалі безконтрольно.

"Ми спільно хочемо змінити законодавство, щоб внести вовка до мисливського виду, а найкраще, звісно - до Червоної книги," - уточнила М.Суркова.

 

Під час прес-конференції президентка Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова продемонструвала, як працюють капкани різних видів.

Журналістка та засновниця екологічно-суспільного ведення URSA-media, голова громадської організації захисту прав тварин URSA Ярослава Коба розповіла про дослідження теми демонізації вовків в ЗМІ.

"Якщо ввести в пошуковій системі слово "вовк" - просто вовк - не "вовк нападає", не "вовк вбиває", просто вовк, то інтернет видає безліч варіантів, безліч матеріалів, і всі вони, звичайно ж, не на користь вовка", - додала вона.

"Навіщо ЗМІ це роблять? Тому що це завжди клікабельна тема. Не знаю, можливо, воно в нашій голові сидить з самого дитинства, коли нас лякали тим вовком. Можливо, воно якось пов'язане зараз з тим, що люди так добре реагують на вовка, реагують на матеріали, в яких розповідається про те, що там жахливі створіння вовки покусали, вбили, загризли. Але насправді цього немає," – додала Я.Коба.

"Кожен вид в природі корисний для екосистеми і виконує свою корисну функцію, в тому числі і вовк, тому що він є санітаром лісу, який регулює популяцію," – підкреслила журналістка.

"У статті 33 закону України "Про мисливське господарство та полювання" записано, що відстріл та відлов вовків може здійснюватися мисливцями під час полювання на інші види мисливських тварин без будь-якого контролю, обмеження чисельності. Тобто, якщо на інші мисливські види встановлюються ліміти, встановлюються сезони полювання і, наприклад, у сезон розмноження не можна полювати, а вовків знищують безконтрольно в будь-який сезон і навіть під час того, як вони вигодовують вовченят. Тому дуже сумно, що Україна така у нас, скажімо так, йдемо в Європу, але не притримуємося європейських стандартів," - підсумувала  Ярослава Коба.

Відповідаючи на численні питання глядачів, зооактивісти додали, що у Верховній Раді України є мисливці, які дуже часто блокують подібні зоозахисні  законопроекти, які стосуються захисту диких тварин, і це особливо ті депутати, які є мисливськими. Часто самі мисливці розповсюджують фейки про вовків, лисиць, кабанів, і тому дуже складно проводити такі зміни.

"Взагалі треба змінювати мислення суспільства, і тоді, можливо, суспільство натисне на депутатів, які є народними обранцями, і вони вже не будуть лобіювати оці мисливські примхи, а будуть до нас дослухатися," – завершив Володимир Борейко.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ