12:45
17.02.2016
В Україні вибрали кращий коньяк
Чи можуть в Україні виробляти справжні коньяки, які не поступаються французьким за якістю і навіть перевершують їх? Відповідь на це питання дав Інститут споживчих експертиз. Експерти і звичайні споживачі порівняли український коньяк з відомими благородними напоями з Франції. Результати дослідження виявилися вражаючими.
Вибір споживачів
Французькі коньяки прийнято вважати кращими у світі. Саме у французькій провінції Шаранта (м. Коньяк) була винайдена класична технологія виробництва благородного напою. У місті Коньяк налічується понад 600 коньячних домів. Однак в Україні також є виробники, які слідують французьким канонам і випускають благородні напої світового рівня. До такого висновку дійшли фахівці Інституту споживчих експертиз спільно з Укрметртестстандартом. Експерти протестували продукцію чотирьох популярних коньячних брендів: французьких Hennessy і Martell, грузинського «Старий Кахеті», а також українського «Шустов» від Одеського коньячного заводу.
Представлені зразки оцінювали як за органолептичними показниками (прозорістю, кольором, смаком і букетом), так і за фізико-хімічними показниками (концентрацією ефірів, альдегідів та інших мікродомішок). Найважливішою частиною тестування стала дегустація. Участь у ній взяли експерти та звичайні споживачі. Для максимальної об'єктивності назви торгових марок до дегустації не оголошувалися. У результаті найбільший сумарний бал отримав український коньяк «Шустов», який випередив навіть імениті французькі марки. Народні дегустатори особливо відзначили його приємний смак і аромат з тонами витримки і стиглих фруктів.
Експерти рекомендують
Для участі в дегустаціях також були запрошені закордонні експерти. Фахівці, які чудово розбираються у благородних напоях, висловили свою думку про українські коньяки і оцінили їхню якість. Винний журналіст з Італії Стефано Тесі підкреслив, що в букеті «Шустов» відчуваються екзотичні фрукти і пряні нотки, а в післясмаку відкриваються солодка ваніль і цитрусові. Сомельє французько-канадської винної школи In Vino Veritas Ліліан Кардинал відзначила м'якість коньяку «Шустов» і аромат з ненав'язливими нотами тютюну, сушеної груші і цитрусових. А головний редактор порталу vinehoo.com Олівер Жу зробив акцент на смаку з квітковими нотами. «Це дуже делікатний зразок з приємним післясмаком», – так відгукнувся експерт про шустівський коньяк.
За словами директора Інституту споживчих експертиз Юрія Чорнобривця, «Шустов» продемонстрував високу якість і відмінні смакові характеристики. «Раніше українські споживачі відзначали, що коньяки «Шустов» мають невиразний букет. Зараз продукт принципово змінився, що й дозволило йому посісти перше місце. Перевагу коньяку з України віддали і експерти, і споживачі», – підкреслює Юрій Чорнобривець.
Такі високі показники технологи Одеського коньячного заводу пояснюють тим, що суворо дотримуються класичної французької технології. Для дистиляції коньячних спиртів на підприємстві використовуються справжні шарантські аламбіки, а для витримки – бочки з французького дуба. Сьогодні Одеський коньячний завод – один з небагатьох в Україні, де коньяки виготовляють так само, як на історичній батьківщині благородного напою у Франції.
Довідка
Одеський коньячний завод – найстаріше підприємство коньячної галузі в Україні, що було єдиним в країні до 1956 року. Його історія починається з 1863 року і нерозривно пов'язана з династією відомих промисловців і меценатів Шустових. Завод виробляє коньяк за класичною французькою технологією і має повний цикл виробництва. Технологія ідентична тій, що застосовується кращими коньячним домами Франції. Цех дистиляції оснащений шістнадцятьма мідними перегінними установками – шарантськими аламбіками. У цехах витримки ОКЗ зберігається найбільший в Україні і навіть у Східній Європі запас коньячних спиртів, з яких 15% – старі та дуже старі віком до 50 років.
НАДМІРНЕ ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я