12:27 06.02.2018

Укренерго – ключовий драйвер змін у вітчизняній енергетиці

4 хв читати

Про це заявив т.в.о. директора ДП "НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук

6 лютого в ході прес-конференції, присвяченої підсумкам роботи 2017 року та планам компанії на поточний рік.

Виступаючи перед представниками ЗМІ, громадськості та галузевими експертами, керівник Укренерго прозвітував про результати діяльності компанії в усіх сферах.

Незважаючи на складні умови - найдовший за всю історію функціонування період надзвичайного стану в ОЕС України, проблеми з накопиченням вугілля на складах ТЕС, кібератаку вірусом Petya.А, минулого року ОЕС України працювала стабільно. Жодного примусового відключення споживачів задля забезпечення її стійкості не здійснювалось. Більш того, низка ГЕС були підключені до системи автоматичного частотного регулювання з діапазоном регулювання 480 МВт, і цей діапазон у майбутньому буде збільшуватись, аби відповідати європейським стандартам забезпечення автоматичних резервів потужності в енергосистемі.

Загалом, у 2017 році Укренерго вперше отримала повноцінну стратегію розвитку на майбутні 10 років з амбітною метою – стати до 2026 року одним з провідних європейських операторів системи передачі за рівнем ефективності діяльності та технологічного розвитку. "Ключова мета нашої діяльності в контексті підвищення ефективності та євроінтеграційних ініціатив – зменшити фінансове навантаження на кінцевого споживача, забезпечити європейську якість послуг та конкурентні умови на ринку електроенергії", – підкреслив Всеволод Ковальчук.

Минулого року Укренерго стало єдиним державним підприємством, що ініціювало зниження тарифу на свої послуги. Це стало можливим за рахунок оптимізації виробничих процесів, збільшення виробничих доходів та комплексної реконструкції об’єктів.

"За понад 2 роки мого перебування на посаді керівника Укренерго, компанія зекономила на закупівлях 8,44 млрд гривень. Це неабиякий привід пишатися, проте ми не зупинятимемось на досягнутому та будемо і надалі демонструвати лідерство серед інших держпідприємств в питанні економії ресурсів", - зазначив Всеволод Ковальчук.

Змінилися підходи у роботі з клієнтами – створені і працюють "єдине вікно", інтерактивна карта мереж, аукціонна платформа з розподілення доступу до пропускної спроможності міждержавних електромереж України, закупівлі і продажі відбуваються на електронних майданчиках. Мета усіх заходів – максимальне сприяння клієнтам, мінімізація впливу людського фактору та уникнення корупційних ризиків.

Наші завдання – інтеграція до ENTSO-E, впровадження нової моделі ринку, корпоратизація Укренерго, модернізація інфраструктури тощо – мають визначені терміни реалізації. Вони досить амбітні, проте ми маємо чітке бачення та підтримку ключових стейкхолдерів та партнерів як в Україні, так і за кордоном. Тому впевнений, разом з командою нам під силу виконати заплановане, - зазначив Всеволод Ковальчук.

Голова Укренерго окреслив ключові напрями та цілі, на яких компанія зосередиться у 2018 році:

виконання вимог каталогу заходів, необхідних для об’єднання української та європейської енергосистем;

корпоратизація;

подача заявки на сертифікацію оператора системи передачі;

закупівля послуг балансуючого ринку та інші заходи, необхідні для запровадження нової моделі ринку;

формування та затвердження Наглядової ради як ключовий крок до зменшення політичного впливу на Укренерго;

реалізація інфраструктурних проектів, спрямованих на ліквідацію «вузьких» місць енергосистеми та ефективне використання міждержавних мереж;

початок масштабної комплексної програми автоматизації підстанцій;

новий рівень кібербезбеки.

Підсумовуючи, Всеволод Ковальчук наголосив: "2017-й рік став для Укренерго роком початку реальних змін. Зміни можливі. Зміни – це ми. Ми й надалі будемо драйвером змін в електроенергетичній галузі і прикладом ефективного реформування."

Презентацію В.Ковальчука можна переглянути та завантажити за посиланням:

Довідково. Державне підприємство "Національна енергетична компанія "Укренерго" – енергетична компанія з функціями оперативно-технологічного управління Об’єднаною енергосистемою України (ОЕС) та передачі електроенергії магістральними електромережами від генерації до регіональних електромереж енергопостачальних компаній (обленерго).

Наш персонал обслуговує унікальне високотехнологічне обладнання 137-ми (17 ПС знаходяться на території тимчасово окупованої АР Крим і 17 ПС – на тимчасово непідконтрольній Уряду України території Донецької та Луганської областей) підстанцій надвисокої напруги 220-750 кВ загальною встановленою потужністю понад 78 тис МВА та понад 21 тис км магістральних та міждержавних електроліній надвисокої напруги 220-750 кВ.

Магістральними електромережами Укренерго щорічно передається понад 110 млрд кВт-год електроенергії.

Ми забезпечуємо паралельну роботу ОЕС України з енергосистемами сусідніх країни, експорт електроенергії до 4-х країн Євросоюзу, міждержавні перетоки електроенергії між ОЕС України та енергосистемами 3-х країн СНД.

Ми інвестуємо у нове будівництво, модернізацію та підвищення ефективності роботи електромереж близько 5 млрд грн. в рік.

Нам довіряють міжнародні фінансові інституції. Кредитний портфель для реалізації інвестиційних проектів становить понад 40 млрд грн.

28 червня 2017 року у Брюсселі керівник ДП "НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук підписав "Угоду про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи", що була чинності 07 липня 2017 р. Складовими Угоди є Каталог вимог, безумовне виконання яких необхідно для прийняття рішення про об’єднання енергосистем, Перелік необхідних додаткових досліджень та Дорожня карта.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА