14:01 11.04.2018

Девелопер Markon заявляє про маніпуляції та тиск на інвестора з боку "активістів"

5 хв читати

У зв'язку з тиском активістів щодо будівництва готельного комплексу на Андріївському узвозі, 14-16, а також публічними закликами до "насильницького сценарію", генеральний директор компанії "Маркон" Валерій Павлюк повідомив:

"Тиск на інвестора є виключно маніпулятивним. Повноту та достовірність проектно-технічної документації з метою захисту своїх інвестиційних прав та ділової репутації компанія "Маркон" неодноразово відстоювала в судах різних інстанцій, зокрема щодо захисту права на оренду, права власності та чинності дозвільної та проектної документації".

Павлюк також спростував заяви щодо так би мовити порушень, у яких девелопера звинувачують активісти з депутатської групи "За Київ" та політичної партії "Самопоміч":

За договором оренди, "Маркон" добросовісно користується ділянкою з 2006 року у відповідності до цільового призначення. Проектна документація об’єкту в повному обсязі відповідає архітектурно-планувальному завданню, погодженому з історико-культурним заповідником "Київ стародавній", Державною службою охорони пам'ятників, відділом охорони культурної спадщини  КМДА, Інститутом археології НАНУ, а також громадською організацією "Українське товариство охорони пам'яток історії та культури". Об'єкт будівництва був визначений як пріоритетний ще в період підготовки до проведення в столиці України Євро-2012.

Усі будівельні роботи з першого дня по сьогодні здійснюються на підставі дозволу на будівництво від 2010 року, що є чинним до моменту завершення всіх робіт. Відповідно до історико-містобудівної документації, затвердженої виконавчими органами, на фасадній частині готелю знаходяться 4 поверхи та мансарда, в глибині об'єкта - 7 поверхів та мансарда. У прив'язці до рельєфу ділянки 4 поверхи знаходяться в підземній та напівпідземній частинах.

Загальна площа, за державною будівельною експертизою, становить близько 13,5 тис м. "Маркон" також отримав дозволи Мінкульту на проведення земляних робіт, чинні до початку 2019 року. Ці дозволи зареєстровано в департаменті охорони культурної спадщини КМДА. Той самий орган видавав дозвіл на порушення благоустрою, що діє понині за декларативним принципом.

Щодо технологічної безпеки об'єкта будівництва, Валерій Павлюк повідомив, що підприємство "Маркон" взяло на себе зобов'язання збудувати разом із комплексом готелю складні протизсувні споруди. Їхньою метою є убезпечити від зсувів Замкову гору, вул. Флорівску та Андріївський узвіз.

Відповідно до проектно-дозвільної документації, через навантаження на грунт протизсувні конструкції поєднані з об'єктом будівництва готельного комплексу. Про це є висновок державної будівельної експертизи.

Зокрема, "Маркон" застосовує такі будівельні технології:

а) спорудження опорних стін із подвійним рядом буронабивних паль, запобіжкою з водонепроникного бетону та контрфорсів, інтегрованих у будівлю готелю;

б) будівництво дренажної системи кільцевого та пластового виду;

в) обслуговування водопонижуючої стінки, а також дренажних і липневих відводів від опорної стінки, яке здійснюється за договором із КП "СУППР".

Метою цих технологічних заходів є відведення ґрунтових та зливних вод, стабілізація зсувних та водомістких ґрунтів, а також повна нейтралізація ризику зсувів у районі Андріївського спуску та Замкової гори.

Як відомо, вулиця Флорівська у давнину звалася "Чорна грязь" саме тому, що двічі на рік заливалася селевими потоками. Даний проект призначений раз і назавжди позбавити цю історичну ділянку Києва ризиків грязьових зсувів. Крім того, підприємством "Маркон" укладено договори про експертне супроводження з КНУБА на науково-технічний аудит всього комплексу прилеглих до об'єкту будівництва ґрунтів та будівель. За висновками експертів-спеціалістів КНУБА, негативного впливу на ґрунти та будівлі прилеглих об'єктів під час зведення готельного комплексу не встановлено.

Павлюк також повідомив, що підприємство "Маркон" є добросовісним інвестором, який створює робочі місця, платить за землю та податки в повному обсязі. Крім багатомільйонного пайового внеску в розвиток інфраструктури Києва, на сьогоднішній день в проект було інвестовано більше 96 млн грн. Прокладаються нові сучасні комунікації. Ці роботи здійснюються з мінімальним дискомфортом для громадськості та відвідувачів цієї історичної частини міста, цінність якої компанія "Маркон" усвідомлює вповні.

Девелопер також повідомив, що напередодні в Комітеті з протидії корупції у Верховній ради України відбулася непублічна нарада, скликана депутатської групою "За Київ" з приводу будівництва готельного комплексу на Андріївському узвозі. Воно було заплановано на середу 11.04.18, проте буквально напередодні перенесено на вівторок 10.04.18, при чому акредитація ЗМІ була закрита ще в понеділок 09.04.18 (у вихідний). Відповідно, ані ділові ЗМІ, ані представники інвестора особисто взяти участь у нараді не могли.

Щодо взаємодії з представниками громадськості директор "Маркон" заявив, що за 15 років існування проекту відбулося більше сотні зустрічей з міською владою та громадськими активістами. На всіх зустрічах нами неодноразово пропонувалося діяти виключно в рамках законодавства та узгодженої проектно-технічної документації.

Однак у більшості випадків "активісти" прагнули не так захистити історико-культурний лік столиці, як заробити політичних дивідендів, явно ігноруючи принципи чинного законодавства. Нічого, крім популізму, у їхніх діях не було. Натомість є факти побиття "активістами" будівельників і публічного заклику ними в соцмережах до "силової сценарію".

Як ілюстрацію протиправних дій "громадськості" та безпосереднього сусіда - власника приватної садиби Воладиміра Крошки - ми можемо надати ЗМІ відео, на якому у будівельників жбурляють пляшками з висоти 15 метрів, зокрема начиненими вибуховими елементами. Про відповідні дії більше 30 разів було поінформовано Національну поліцію.

Що стосується заяв про нібито проектні порушення внаслідок перевірки 2017 року, то йдеться лише про невідповідність паспорта об’єкта будівництва, у якому через недогляд не було вказано ПІБ прорабу об'єкта. Також були вказані порушення за порядком виконання робіт, внаслідок чого відбулася заміна монтажного крана.

Також Павлюк заявив, що, відповідно до чинного законодавства, етажність і зовнішній вигляд об'єкта визначаються історико-містобудівним обґрунтуванням та архітектурно-плановим завданням і підтверджуються державною будівельною експертизою. Усі інші заяви "активістів" - суцільна маніпуляція та спроба тиску на міську владу.

Попри те, що вся документація перебуває в повній відповідності, на вимогу "громадськості" всі держоргани - Київзем, Управління благоустрою, Мінкульт та Державна архітектурна інспекція, заздалегідь підтвердивши наявність усіх чинних договорів, уже вирушили на непланові перевірки компанії "Маркон", завдаючи компанії істотного адміністративного тиску.

Валерій Павлюк наголосив: "Ситуація, що склалася, є прикладом правового нігілізму та відкритої дискредитації міської влади. Незалежно від перебігу конфлікту, інвестиційному клімату України вже нанесено репутаційний збиток, а розірвання договору оренди, чим погрожують "активісти", неминуче призведе до судових позовів, а отже збитків як для міського, так і державного бюджетів України, - повідомив директор "Маркон".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА