18:20 26.04.2018

Чи забезпечить Міністерство освіти і науки школярів новими підручниками до 1 вересня?

3 хв читати

Прес-конференція на тему "Чи забезпечить Міністерство освіти і науки школярів новими підручниками до 1 вересня"

Учасники:

президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін,

президент ГО "Українська антикорупційна асоціація" Дмитро Гамаш

Непрофесійність, непублічність і непрозорість процедур Інституту модернізації змісту освіти веде до втрати Україною виробничої бази для підготовки та виготовлення навчальної літератури.

"За роки після революції гідності видавці власним коштом розробили унікальну систему вибору шкільних підручників без міністерського протекціонізму, яка унеможливила існування корупційних схем розподілу коштів на видання шкільних підручників за кошти державного бюджету. Цьогоріч за рішенням керівництва Інституту модернізації змісту освіти система репозитарію була зруйнована, й у відбір проектів підручників та формування накладів повернулися ручне управління", - зазначив президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

За його словами, громадський контроль за виданням підручників зараз фактично відсутній. Замість фахових експертних комісій відбір проектів здійснюють непрофесіонали, й результати їхньої діяльності вже викликала десятки обгрунтованих скарг і судових позовів. Формування накладів підручників здійснюється за звітами органів управління освітою й немає можливості перевірити, чи дійсно педагогічні колективи голосували за проекти підручників, чи чиновники на власний смак склали перелік навчальної літератури на "замовлення" того чи іншого видавництва.

І найголовніше – політика чиновницького популізму "Надрукуємо книжки для школи дешево!" призвела до помилки виконавця бюджетного паспорта: на підготовку та виготовлення одного примірника підручника для 5 класу в держбюджеті закладена сума у 30 гривень. Як було обраховано таку суму – досі залишається загадкою для видавництв. Але регулятор зауважив цю помилку і покарав… постраждалого.

Видавництва поставлені в умови виробництва нижче рівня собівартості, адже видання підручника за 30 грн передбачає лише оплату вартості паперу, картону, плівки та поліграфічних послуг. Робота авторського колективу та колективу видавництв за таких умов – дармова. Погодитися працювати у таких умовах означає викликати до себе пильну увагу контролюючих органів, й одного запровадження механізму "справедлива ціна" досить, щоби накласти на видавництво штраф за несплату податків. Погодитися працювати у таких умовах означає випустити "кастровані" підручники, скоротивши з міркувань економії цілі розділи. Погодитися працювати у таких умовах означає втратити сформовані роками колективи авторів, інтелектуальну працю яких нічим оплачувати. Зрештою, погодитися працювати у таких умовах означає втратити реноме вітчизняного виробника й віддати цілу галузь на поталу закордонним видавництвам. Але тоді друк підручників обходитиметься бюджету у суми, вищі на порядки.

"Ми звертаємося до міністра освіти і науки Лілії Гриневич з проханнями терміново відрегулювати економічні відносини між Інститутом модернізації змісту освіти та видавництвами й нівелювати ризики повернення корупційних схему у сферу видання навчальної літератури", - заявив президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА