14:15 15.05.2018

У справі будівництва готелю на Андріївському суд поставив крапку

3 хв читати

"Всі претензії з боку контролюючих органів, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадських активістів розглянуті в судовому порядку. По всіх суперечливих моментах суд виніс остаточні рішення – претензії визнані безпідставними, необґрунтованими і такими, що суперечать вимогам законодавства України", - заявив генеральний директор компанії "Маркон" Валерій Павлюк.

Останнім рішенням по суті конфлікту була підтверджена правова сила ухвали Окружного адмінсуду від 15 лютого 2018 року щодо позову ПП "Маркон" до Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва. Цією ухвалою скасовувалося два приписи щодо призупинення робіт зі зведення підпірної стіни, протизсувної архітектури та готелю.

Той факт, що акти виконавчих органів КМДА, видані після цього рішення суду, продовжували покликатися на приписи, що втратили юридичну силу, говорить про некомпетентність або упередженість контролюючих органів КМДА, наголосив Павлюк.

"Посадовці департаментів КМДА продовжують вчиняти дії, які суперечать нормативно-правовій базі. Наприклад, складати акти обстеження земельної ділянки, виконані з грубими порушеннями законодавства. ПП "Маркон" ніхто посвідчення на перевірку не вручає і на юридичну адресу підприємства не надсилає. При цьому в акті викладена недоведена геодезічними дослідженнями інформація щодо фактичної площі земельної ділянки, а також недостовірна інформація щодо самого ПП "Маркон", чим чиновники намагаються ввести в оману депутатів Київради", - зазначив Павлюк.

На поточний момент до Постійної комісії з питань техногенної та екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яку очолює мер Києва Віталій Кличко, та до інших уповноважених органів КМДА компанією "Маркон" надіслано вичерпний перелік технічної, дозвільної документації та експертних висновків. Зокрема, висновом ТОВ "Будпроектекспертиза" - інстанції, сертифікованої Мірегіонрозвитком. Цією експертизою підтверджується, що проект будівництва розроблено з дотриманням вимог Державних будівельних норм, стандартів, правил та чинного законодавства. Також доведені всі законні підстави для використання в процесі будівельних робіт баштового крану Liebcherr 91EC зі стрілою 50 м. та вантажопідйомністю на максимальному вильоті 1,5 тони", - констатував генеральний директор компанії.

Нагадаємо основні етапи розгортання конфлікту, який сколихнув столичну громадськість на початку цього року:

5 грудня 2017 року громадські активісти підписали ініціативу про дострокове розірвання договору оренди з компанією "Маркон", яка з 2006 року орендує земельну ділянку площею 19,85 соток та проводить на ній будівельні роботи на підставі дозволу від 2010 року.

05 січня 2018 року Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА видав припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт. Рішення не набуло законної сили та було оскаржено забудовником до Окружного адміністративного суді м. Києва. За цим позовом 6 березня 2018 року суд виніс рішення на користь компанії "Маркон".

17 квітня 2018 року рішення земельної комісія Київради не було підтримано депутатською більшістю, не набуло чинності. Однак тижнем раніше будівельні роботи були фізично заблоковані. Це сталося за суперечливих обставин: декілька осіб, що назвалися "громадькими активістами" за участю керівництва і працівників департаменту благоустрою КМДА вдерлися на будівельний майданчик та, грубо порушуючи заходи безпеки і громадського порядку, захопили 30-метровий монтажний кран, знесли частину паркану і фактично перешкоджали будівельній бригаді.

"Такі дії підпадають під ознаки ст. 206 КК України - протидія законній господарській діяльності, вчинена організованою групою або службовою особою", - уточнив Ігор Литвин, адвокат ЮФ "Лексфор".

Водночас наявні на сьогодні документи та висновки експертиз свідчать про відсутність перешкод для продовження як будівництва протизсувних споруд, так і самого готельного комплексу, підкреслив він.

Нагадаємо, компанія "Маркон" здійснює будівництво 4/7-поверхового (з масандрою) готелю на Подолі за адресою Андріївський узвіз, 14-16. Ділянка перебуває в оренді забудовника з 2006 року. Будівництво готельного комплексу площею 13,5 тис м відбувається на підставі дозволу на проведення будівельних робіт №2230-Пд/К від 14.10.2010.

Проектна документація об’єкту відповідає архітектурно-планувальному завданню, була погодженою з історико-культурним заповідником "Київ стародавній", Державною службою захисту пам’яток, департаментом охорони культурної спадщини КМДА, Інститутом археології НАНУ та громадською організацією "Українське товариство охорони пам’яток історії та культури".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА