12:41 19.06.2018

Гендиректор "Маркон" В.Павлюк про ігнорування чиновниками КМДА рішень судів усіх інстанцій

5 хв читати
Гендиректор "Маркон" В.Павлюк про ігнорування чиновниками КМДА рішень судів усіх інстанцій

Генеральний директор "Маркон" Валерій Павлюк заявив про чергове порушення чинного законодавства з боку чиновників Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого органу Київміськради (КМДА).

Йдеться про наказ №152 від 12 червня 2018 року, яким компанії "Маркон" анульовано дозвіл на виконання робіт із будівництва готельного комплексу з паркінгом для легкового автотранспорту за адресою Андріївський узвіз, 14-16.

Зокрема, 05 червня 2018 року в справі №826/2234/18 Верховний суд України за позовом ПП "Маркон" до департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва КМДА виніс остаточне рішення на користь ПП "Маркон", визнавши, таким чином, рішення всіх інстанцій слушними й обов’язковими до виконання всіма органами виконавчої влади, а припис щодо зупинення будівельних робіт – протиправним.

"Виконавчий орган КМДА грубо порушує закон та ігнорує рішення судів усіх інстанції, включно з ухвалою Верховного суду, які неодноразово підтверджували право "Маркон" на експлуатацію земельної ділянки на київському Подолі. Про всі рішення судів та наявність повного пакету дозвільної документації ми повідомляли в офіційних прес-релізах та засобах масової інформації. Тим не менш ухвали-рішення судової влади чиновниками вперто ігноруються, будівельні роботи блокуються під формальними приводами, чим відкрито демонструються наміри рейдерства активів компанії "Маркон", - наголосив Павлюк.

Нагадаємо, що спроби зупинити законну господарську та економічну діяльність ПП "Маркон" тривають із кінця осені 2017 року. Ініціаторами блокування є депутати Київради Сергій Гусовський і Ольга Балицька, а також активісти ГО "Громада Андріївський узвіз". Формальні кроки з блокування відбуваються через приписи з ознаками порушення нормативно-правової бази та закону, які регулярно надсилаються з боку департаментів КМДА, наділених контролюючими функціями. Це Департамент архітектурно-будівельного контролю, Департамент благоустрою, Департамент земельних ресурсів та Департамент містобудування та архітектури.

Зокрема останнім від ПП "Маркон" як замовника будівництва вимагається повторної подачі раніше погодженого та затвердженого проекту готельного комплексу, що є прямим порушенням ч. 5 ст 20 Закону Україну про регулювання містобудівної діяльності та ст. 7 Закону Україні про архітектурну діяльність. При чому, згідно нормативно-правовій базі, результати розгляду архітектурно-містобудівної ради проектів будівництва мають виключно рекомендаційний характер.

Свідчення про неправомірність дій департаментів КМДА та порушення ними чинного законодавства міститься в рішеннях Окружного адміністративного та Апеляційного судів. Інформація про це широко представлена у ЗМІ та публічному доступі. Відповідачами в цих судових спорах є виконавчі органи КМДА.

Вперше припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт було видано ПП "Маркон" Департаментом з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА 5 січня 2018 року. Проте 6 березня 2018 року це рішення було оскаржено в Окружному адміністративному суді Києва. Дії чиновників визнані протиправними, незаконні приписи скасовані. Рішення суду набрало законної сили.

Тим не менш, 12 червня 2018 року директор департаменту архбудконтролю В. Кузьменко в порушення вимог діючого законодавства та рішення Адміністративного апеляційного суду м. Києва, а також Верховного суду України (!) такі видав наказ про анулювання дозволу на проведення будівельних робіт.

"Особлива зухвалість контролюючого органу та відвертий правовий нігілізм є або проявом кричущої некомпетентності профільних чиновників КМДА, або діями, що вчиняються в інтересах третіх осіб і мають ознаки кримінального правопорушення. Грубе нехтування вимог державних будівельних норм щодо зведення протизсуваних споруд та системне перешкоджання чиновниками законній господарській діяльності ПП "Маркон" буде оскаржено в суді, а винних у матеріальних збитках забудовника притягнуто до кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 3 ст 206 та ч. 2 ст 382 КК України", - наголосив адвокат ЮФ "Лексфор" Ігорь Литвин.

Щодо матеріальної шкоди, завданій інвесторам та будівельній організації від зупинки будівництва готельного комплексу та анулювання проектно-дозвільної документації, в ПП "Маркон" прокоментували таке:

"На сьогоднішній день в проект будівництва готельного комплексу проінвестовано майже 100 млн грн. Ступень виконання будівельних робіт нерухомого об’єкту незавершеного будівництва становить 19,3%. Сума завданих збитків, пов’язаних із недобудовою, може сягнути півмільярда грн. Утрачена вигода від готельної діяльності становитиме вдвічі більшу суму. Ці збитки, за рішенням суду, можуть бути стягнуті з місцевого та державного бюджетів", - заявив Павлюк.

Позатим, створення несприятливих умов для законного бізнесу має конкретну кваліфікацію у кримінальному судочинстві, вже не кажучи про намагання рейдерського захоплення земельної ділянки з використанням адміністративного ресурсу. На додаток ці дії істотно підвищують ризик техногенної катастрофи через можливість зсуву ґрунту, позаяк підпірні стіни й протизсувні споруди були не завершені через блокування робіт з осені 2017 року по теперішній час.

"Спеціалізоване управління протизсувних робіт неодноразово наголошувало на особливій небезпеці від зупинки таких робіт відповідного до норм ДБН. ПП "Маркон" десятки разів зверталося до КМДА з вимогою припинити перешкоджання законній господарській діяльності та надати можливість, щонайменше, завершити будівництво протизсувних споруд та інженерних мереж. Жодної відповіді на це від КМДА не надійшло. Міська влада просто ігнорує цю проблему", - констатував Павлюк.

Нагадаємо, компанія "Маркон" здійснює будівництво 4/7-поверхового (з масандрою) готелю за адресою Андріївський узвіз, 14-16. Будівництво готельного комплексу площею 13,5 тис м на 182 номери відбувається на підставі дозволу на проведення будівельних робіт №2230-Пд/К від 14.10.2010.

"Наявні на сьогодні документи дозвільного характеру, проектна документація, висновки багатьох експертиз та рішення всіх судових інстанцій свідчать про відсутність порушень законодавства з боку забудовника. Але, нажаль, створення 150 робочих місць, сплата податків і зборів, відтворення і гармонійне завершення кварталу історичного центру - Андріївського узвозу, а також розвиток туристично-готельної інфраструктури столичну владу не цікавить. Так як і рішення Верховного суду України", - констатував генеральний директор "Маркон" Валерій Павлюк.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА