16:12 22.06.2018

Оператор ГТС завищив заборгованість "Вінницягаз" майже на 80 млн. грн.

3 хв читати

Заборгованість ПАТ "Вінницягаз" перед оператором ГТС становить 185 млн. грн. Вона сформована збитковістю діючого тарифу на розподіл газу. Проте, "Укртрансгаз" вважає, що компанія начебто має більшу заборгованість. ПАТ "Вінницягаз" буде доказувати неправомірність дій оператора ГТС в судовому порядку.

 

"Укртрансгаз" подав до Господарського суду Вінницької області позов про стягнення з ПАТ "Вінницягаз" заборгованості за послуги балансування обсягів природного газу та штрафних санкцій на загальну суму 273,6 млн. грн. Звернення ПАТ "Вінницягаз" до оператора ГТС про обгрунтування суми боргу та приведення розрахунків до встановлених законом норм  "Укртрансгаз" ігнорує. Тому компанія ПАТ "Вінницягаз" буде доводити свою правоту в суді.

 

Оператор ГТС штучно збільшує суму заборгованості ПАТ "Вінницягаз" за послуги балансування на 20 % внаслідок безпідставного застосування коефіцієнту 1,2 до вартості газу, використаного на виробничо-технологічні потреби. Згідно діючої угоди між ПАТ "Вінницягаз" та "Укртрансгаз" підвищуючий коефіцієнт не застосовується, якщо розмір небалансу не перевищує 5%. Тому дії оператора ГТС є необгрунтованими, спрямованими на штучне збільшення сум заборгованості.

 

Така позиція ПАТ "Вінницягаз" підтримана профільним регулятором. НКРЕКП після проведення перевірки "Укртрансгазу" визнала дії компанії неправомірними, наклала на оператора ГТС штраф та зобов’язала надати обґрунтування застосування коефіцієнту 1,2.

 

Газорозподільна компанія дійсно має кредиторську заборгованість перед "Укртарнсгазом", яка складає 185 млн. грн. Вона сформувалась через збитковість тарифу на розподіл газу, який  не покриває усіх обґрунтованих витрат компанії.

 

Чинною структурою тарифу, встановленого НКРЕКП для ПАТ "Вінницягаз", передбачено, що компанія купуватиме на ринку газ для виробничо-технологічних та власних потреб за ціною 5980,70 грн./тис. куб. м. (без ПДВ). При цьому у 2017 році фактична середньорічна ціна склала 7970,25 грн./тис. куб.  м. (без ПДВ), а середньомісячна ціна за п’ять місяців поточного року становить 10 779,39 грн./тис. куб.  м. (без ПДВ).

 

"Політика держави у тарифоутворенні та порядку розрахунків у сфері розподілу природного газу веде до збитковості операторів газорозподільних мереж. Як результат – наші збитки уже сягають майже 30 млн. грн. за 1 квартал та до кінця року тільки збільшаться. В ситуації, що склалася, держава має забезпечити встановлення економічно обґрунтованого тарифу на розподіл газу та чіткий порядок розрахунків між учасниками ринку", - вважає фінансовий директор ПАТ "Вінницягаз" Сергій Кібітлевський.

 

В діючому тарифі компанії "Вінницягаз" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних та власних потреб передбачено 286,3 млн. грн. (без ПДВ). Однак вартість закупівлі підприємством цього газу на ринку у 2017 році склала 386,7 млн. грн. (без ПДВ), а за п’ять місяців поточного року уже сягнула 239,5 млн. грн.

 

В 2017 році ПАТ "Вінницягаз" двічі подавало до НКРЕКП розрахунки економічно обґрунтованих тарифів, з урахуванням фактичних витрат компанії на надання послуг розподілу газу, однак вони не були затверджені регулятором.14 червня 2018 р. НКРЕКП затвердила Тимчасову методику розрахунку тарифів на розподіл, виходячи з обсягів розподіленого газу. Нагадаємо, що всі оператори ГРМ в березні поточного року вже подали до комісії обґрунтування нових тарифів. Методика діятиме до 31 грудня 2019 року.

 

Довідка. Основною сферою діяльності ПАТ "Вінницягаз" є розподіл природного газу. На сьогодні рівень газифікації Вінничини становить 54 %. Природний газ отримують 448 451 сім’я і майже 6074 підприємств, установ і організацій. Обсяги розподілу становлять  870 007, 892 тис. кубометрів природного газу на рік. ПАТ "Вінницягаз" входить до реєстру великих платників податку у Вінницькій області. У 2017 році до бюджетів різних рівнів компанією було сплачено понад 73 мільйони гривень.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА