13:12 13.07.2018

Лісова корупція бентежить європейців - "Екологічна ліга України"

3 хв читати

"Екологічна ліга України" звератає увагу екологічної спільноти та закликає українську владу припинити діяльність тіньового бізнесу, який процвітає в Україні. Недосконале управління лісогосподарською діяльністю призводять до катастрофічного зменшення площі лісів. 

Ще не встиг президент Порошенко повернутися з європейського саміту, де в черговий раз доводив те, що Україна – "біла та пухнаста", як в європейську пресу просочилась інформація про черговий корупційний скандал, котрий має усі шанси набути міжнародного значення. У європейській пресі EU Reporter була опублікована стаття Питання номер один між урядом України та його населенням, присвячена українській "лісовій проблемі", де мова йде про прийнятий Верховною Радою законопроект № 5495 "Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів"

Автори статті притримуються думки, що прийняття цього законопроекту є свідченням корупційності чинної української влади та її неефективності у вирішенні внутрішніх питань. Під добрими намірами та красивими словами насправді приховується банальне зниження ціни на сировину, яке має задовольнити інтереси олігархів. До прийняття цього законопроекту лісгоспи, які є державними підприємствами, мали право вибору – продавати легально західним компаніям деревину за високою ціною з передоплатою та, відповідно, мати можливість певним чином розвиватись або ж продавати її місцевим виробникам у невеликих обсягах за низькими цінами. Прийнятий закон фактично залишає їм тільки другу можливість. Олігархам такий хід подій дозволить купувати сировину по собівартості, не залишаючи навіть крихти ані лісгоспам, ані громадам, ані місцевій природі, про яку нібито "печуться" депутати. На думку автора "дуже прикро, що цією без сумніву важливою темою в Україні продовжують маніпулювати політики, бажаючи таким чином задовольнити власні партикуляристські бізнес інтереси".

Мова йде конкретно про те, що закон відчиняє усі двері окремим приватним підприємцям таким, як олігарху Леоніду Юрушеву, котрий має власний лісовий бізнес та Юрію Косюку, який не проти цей бізнес собі придбати. EU Reporter повідомляє цікаві деталі, маловідому нашому масовому читачу: "З цього дуету, звісно більш знайомим видається пан Косюк – людина, яка наразі є доларовим мільярдером та постійно входить до списку 5-ти найбагатших людей України за версією Forbes (1 млрд $), неофіційно відомий як близький друг Петра Порошенка, з невісткою якого у Юрія Анатолійовича є спільний бізнес-проект, презентований останнього року у Давосі. Відомий як агробарон та один з найбільших латифундистів в Україні, Косюк займає ключові позиції в аграрному секторі за рахунок мінімальних податків, квот на експорт продукції та державні дотації з відшкодуванням ПДВ на суму 4,5 млрд гривень і це при тому, що усі інші агропідприємці не отримували суми більше, ніж 250 мільйонів, хоча, ймовірніше за все, потребували цього більше."

Запропоновані законом зміни приведуть в кінцевому результаті до хаосу та блокування ринку. Новий закон не встановлює кримінальну відповідальність за незаконні рубки, а розмір адміністративної відповідальності зменшується.  Фактично новий закон суттєво полегшує порушникам процедуру покарання, по суті негласно дозволяючи їм і надалі займатись своєю незаконною діяльністю.

Тепер єдина надія залишається на Президента України Петра Порошенка, який все ж таки може накласти вето на прийнятий закон та повернути його у Раду для "чесного" доопрацювання.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА