14:09 01.08.2018

За перше півріччя "Вінницягаз" отримала збиток більше 70 млн. грн.

2 хв читати

За шість місяців 2018 року ПАТ "Вінницягаз" отримало збиток в розмірі 74 млн грн. Минулий рік компанія також завершила зі збитком 48 млн грн.

 

Розподіл природного газу вже декілька років поспіль є збитковим. Тариф, який встановлює НКРЕКП, не покриває економічно обгрунтованих витрат підприємства.

Найбільший дисбаланс утворюється за рахунок різниці між фактичною вартістю технологічного газу та його ціною, передбаченою в тарифі.

 

"Тарифом, встановленим НКРЕКП, для ПАТ "Вінницягаз" в 2018 році передбачено, що вартість природного газу на технологічні потреби складе 286 млн грн.", - говорить фінансовий директор ПАТ "Вінницягаз" Сергій Кібітлевський. - Але у фактичних цінах цей об’єм газу вартує майже в два рази більше".

 

ПАТ "Вінницягаз" направляє на закупівлю газу для технологічних потреб близько 60% тарифної виручки підприємства. Тому збитки компанії в 2018 році тільки збільшаться.

 

Компанія також відчуває дефіцит тарифних коштів і в інших операційних питаннях: забезпеченні матеріалами для експлуатації розподільчих мереж, встановленні конкурентної заробітної плати, оплаті послуг по безкоштовній повірці та ремонту лічильників. Тарифний дефіцит по цим статтям витрат Вінницягаз оцінює у 50 млн. грн. на рік.

 

Наслідками такої тарифної політики є борги перед постачальниками технологічного газу, проблеми із виконанням експлуатаційних завдань, передбачених нормативними документами, відтік кваліфікованих кадрів. Дисбаланси минулих періодів можуть бути усунуті виключно за рахунок компенсацій у майбутніх періодах, а це більше 200 млн. грн.

 

14 червня 2018 р. НКРЕКП затвердила Тимчасову методику розрахунку тарифів на розподіл, виходячи з обсягів розподіленого газу. Впродовж минулого року ПАТ "Вінницягаз" двічі проводило відкриті слухання щодо перегляду тарифу на послуги розподілу газу. Закликаємо НКРЕКП затвердити беззбитковий тариф і компенсувати понесені компанією збитки.

 

Основною сферою діяльності ПАТ "Вінницягаз" є розподіл природного газу. На сьогодні рівень газифікації Вінничини становить 54 %. Природний газ отримують 448 451 сім’я і майже 6074 підприємств, установ і організацій. Обсяги розподілу становлять  821 494,340 тис. кубометрів природного газу на рік. ПАТ "Вінницягаз" входить до реєстру великих платників податку у Вінницькій області. У 2017 році до бюджетів різних рівнів компанією було сплачено понад 73 мільйони гривень.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА