08:30 07.08.2018

Збиток "Дніпропетровськгазу" у I півріччі 2018 року сягнув майже 200 млн грн

2 хв читати

За шість місяців 2018 року ПАТ "Дніпропетровськгаз" отримало збиток від розподілу природного газу в розмірі 196 млн грн. За результатами минулого року збиток компанії склав більше 211 млн. грн.

 

Основна діяльність "Дніпроптеровськгазу" - розподіл природного газу – приносить збитки через те, що тариф, який встановлений НКРЕКП, нижче від необхідних, економічно обгрунтованих витрат підприємства.

 

Найбільший дисбаланс утворюється через те, що фактична вартість технологічного газу значно вище від тієї, що передбачена в тарифі.

 

"Встановлений НКРЕКП тариф для нашої компанії  цього року передбачає вартість газу на технологічні потреби 440,2 млн. грн, але у фактичних цінах цей об’єм газу вартує майже в 1,8 рази більше" - говорить фінансовий директор "Дніпропетровськгазу" Інна Калягіна.

 

Минулого року ПАТ "Дніпропетровськгаз" направив на закупівлю газу для технологічних потреб більш 60% тарифної виручки підприємства. Тому збитки компанії в 2018 році тільки збільшаться.

 

Дефіцит тарифних коштів  призводить до нестачі фінансування для закупівлі матеріалів на експлуатацію розподільних мереж, конкурентної заробітної плати, оплати послуг, в тому числі  по безкоштовній повірці та ремонту лічильників. Тарифний дефіцит по цим статтям витрат "Дніпропетровськгаз" оцінює у 41 млн. грн. за 2017 рік.

 

Наслідками такої тарифної політики є борги перед постачальниками технологічного газу, проблеми із виконанням експлуатаційних завдань, передбачених нормативними документами, відтік кваліфікованих кадрів. Дисбаланси минулих періодів можуть бути усунуті виключно за рахунок компенсацій у майбутніх періодах, а це більше 443,3 млн. грн.

 

14 червня 2018 р. НКРЕКП затвердила Тимчасову методику розрахунку тарифів на розподіл, виходячи з обсягів розподіленого газу. Впродовж минулого року ПАТ "Дніпропетровськгаз" двічі проводило відкриті слухання щодо перегляду тарифу на послуги розподілу газу. Закликаємо НКРЕКП затвердити беззбитковий тариф і компенсувати понесені компанією збитки.

 

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ "Дніпропетровськгаз" є розподіл природного газу споживачам Дніпропетровської області. На сьогодні рівень газифікації регіону становить 89%. Природний газ отримують майже 600 тисяч сімей та 2,3 тис. підприємств, установ і організацій. Компанія посідає друге місце з розподілу природного газу серед підприємств нафтогазової галузі України. Обсяги розподілу складають близько 1,7 мільярдів кубометрів газу на рік. ПАТ "Дніпропетровськгаз" - одне з найбільших платників податків у Дніпропетровській області. Щорічно до бюджетів усіх рівнів компанія перераховує більше 200 мільйонів гривень податків і зборів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА