12:33 10.08.2018

ПАТ "Криворіжгаз" за перше півріччя отримав збиток 52,3 млн. грн.

2 хв читати

   За перші шість місяців поточного року ПАТ "Криворіжгаз" отримав збиток в розмірі 52,3 млн грн. 2017 рік компанія також завершила зі збитком 63,7 млн грн.

   Діяльність з доставки газу споживачам залишається збитковою. Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл газу не покриває обґрунтованих витрат операторів ГРМ. Найбільшою проблемою є різниця в вартості газу для технологічних потреб.

   "Чинний тариф на розподіл природного газу для ПАТ "Криворіжгаз" встановлено постановою НКРЕКП від 15.12.2016 №2294, але витрати на технологічні потреби, передбачені структурою тарифу, залишаються незмінними з січня 2016 року незважаючи на зростання закупівельної вартості газу", - говорить директор фінансовий ПАТ "Криворіжгаз" Наталія Гаврусь.

   В чинному тарифі компанії ПАТ "Криворіжгаз" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено ­­­119,5 млн. грн. В той час, як вартість закупівлі цього газу на ринку становить 190 млн. грн. Враховуючи, що витрати на придбання газу для технологічних потреб складають 41% від всієї тарифної виручки, ця різниця в ціні стала головною причиною отримання збитків.

   Продовжують зростати інші статті витрат пов’язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість дизельного пального та бензину з початку року зросла на  19% у порівнянні з минулим роком. Така ж ситуація спостерігається і з матеріалами для експлуатаційних та аварійних служб, послуг та робіт сторонніх організацій.

   Робота ПАТ "Криворіжгаз" залишається збитковою. Тільки за останні три роки компанія отримала 91,4 млн грн збитків.

   14 червня 2018 НКРЕКП затвердила Тимчасову методику розрахунку тарифів на розподіл, виходячи з обсягів розподіленого газу. Впродовж минулого року ПАТ "Криворіжгаз" двічі проводило відкриті слухання щодо перегляду тарифу на послуги розподілу газу. У зв’язку з цим, закликаємо НКРЕКП затвердити беззбитковий тариф і компенсувати понесені компанією збитки.

   Довідка. Основною сферою діяльності ПАТ "Криворіжгаз" є розподіл природного газу. На сьогоднішній день рівень газифікації міста становить 98%. Природний газ отримують майже 300 000 сімей і 900 підприємств, установ і організацій. Найбільшими споживачами є підприємства гірничо-металургійного комплексу: АрселорМіттал Кривий Ріг, підприємства групи Метінвест, Євраз СУХА БАЛКА. ПАТ "Криворіжгаз" входить до реєстру великих платників податків у Дніпропетровській області та щорічно платить до бюджетів різних рівнів понад 65 млн. гривень.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА