17:49 18.09.2018

Яку мову вибирає Київ?

2 хв читати

Активісти мовної ініціативи #Геть_від Москви називають випадок із McDonald's, де касир відмовився обслуговувати клієнта державною мовою, ще одним дуже тривожним дзвінком. Невже до десятків столичних закладів, де обслуговують російською, на мову окупанта переходять і міжнародні компанії?

Неприємна ситуація сталася з координатором ініціативи “Геть від Москви” та головою Української Галицької Партії в Києві Андрієм Смолієм. 16 вересня у ресторані на Осокорках касир відмовився обслуговувати його українською. Наступного дня адміністрація закладу перепросила за такі дії своїх працівників. Проте сьогодні мовні активісти “Геть від Москви” та “За україномовний Київ” зібрали журналістів, щоб розповісти про тривожну ситуацію з мовною політикою держави. Адже такі випадки у різних публічних закладах столиці відбуваються постійно.

“Складається абсурдна ситуація, бо ми - громадські активісти ініціативи “Геть від Москви” Української Галицької Партії та громадської організації “За українськомовний Київ” виконуємо роботу держави. Майже рік тому ми створили “гарячу лінію” за номером 096 233 73 73. На неї звертаються кияни, мовні права яких порушують. Ми постійно проводимо мовні інспекції у різних закладах, моніторимо радіо- і телеефіри. І цей випадок ще раз сигналізує, що рішення Київської міськради про те, що в сфері обслуговування має бути лише українська мова, недієве. Про такі ж сумні випадки нам повідомляють колеги-активісти з різних регіонів України. Українцям конче потрібен новий Закон про мову. Сподіваємося, що під час найближчих засідань Верховна Рада його таки прийме. Бо наразі ми можемо посилатися хіба на 10 статтю Конституції”, - каже Андрій Смолій.

Що робити, якщо Ваші мовні права порушують? Про це під час прес-конференції розповів юрист, активіст ініціативи #Геть_від_Москви Роман Головенко.

“На жаль, нема закону, який регулює мовні відносини в Україні. Але, крім 10 Статті Конституції, у нас є Закон про захист прав споживача, який 15 статтею також відстоює права на українську мову для україномовних клієнтів. Проте навіть із законом дуже важливими є добра державна політика і підтримка держави, яка може заохотити бізнес звертати особливу увагу на знання української своїх працівників”, - каже Роман Головенко.

Учасники ініціативи #Геть_від_Москви, яка постала у межах Української Галицької Партії в різних містах України, вже понад 3 роки регулярно проводять мовні інспекції. У столиці до них долучаються багато киян, яким небайдужа мовна ситуація в країні. Про результати таких перевірок можна оперативно стежити  на сторінці ініціативи у соцмережах.

 

За потреби додаткових коментарів, можна звертатися за номером: 096 018 11 16 (Андрій Смолій)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА